ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 
Начало » ВЯРА И ОБРАЗОВАНИЕ » БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТИ, КАТЕДРИ И СПЕЦИАЛНОСТИ

БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТИ, КАТЕДРИ И СПЕЦИАЛНОСТИ

1. Богословски факултет при Софийски университет "Св. Климент Охридски"

адрес: София 1000, пл. "Света Неделя" 19

телефон: 989 01 15 / 988 39 50

факс: 987 25 25

website:

www.uni-sofia.bg/index.php/bul/fakulteti/bogoslovski_fakultet2

Богословският факултет е създаден през 1923 г. и веднага става активен център за духовно и религиозно образование.

През периода 1951-1991 г. по идеологически съображения Богословски факултет е изваден от състава на СУ и трансформиран в Духовна академия „Св. Климент Охридски" под ведомството на Св. Синод на БПЦ.

Факултетът обучава студенти редовна и задочна форма на обучение в образователно-квалификационна степен „бакалавър" и студенти редовна и задочна форма на обучение в образователно-квалификационна степен „магистър", подготвя стотици богослови, свещенослужители на Българската православна църква, учители по религия, служители в социалната сфера и др.

 

2. Православен богословски факултет при Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий"

адрес: Велико Търново 5003, ул. "Т. Търновски" 2

website: www.uni-vt.bg/1/?page=524

Православният богословски факултет започва своята дейност през 1991 год. с курс студенти по специалност Богословие. Година по-късно там се открива и специалността Иконография (Църковни изкуства).

В духовно, образователно и научно отношение Великотърновският богословски факултет е продължител на богатата традиция на Търновската книжовна школа на св. Евтимий, патриарх Търновски.

3. Катедра "Теология" при Шуменския университет "Епископ Константин Преславски"

Катедрата "Теология" подготвя студенти с висше образование в образователно-квалификационните степени "бакалвър", "магистър" и "доктор" по редовна и задочна програма.

4. Катедра "Теология" при Философско-историческия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски"

На 29 септември 2008 г. с тържествен водосвет, отслужен от  Пловдивския митрополит Николай, е открита новата бакалавърска програма на ПУ „Паисий Хилендарски" - „Теология" във Философско-историческия факултет. "Откриването й е продължение на духовното дело на патрона на пловдивската Алма Матер - българския национален будител свети Паисий Хилендарски", казва Негово Преосвещенство в приветственото си слово.

Преди години към Пловдивския университет бе открита специалност Теология, но само като част от дисциплините, изучавани във филиала на университета "Любен Каравелов" в гр. Кърджали. Специалността после е преместена в гр. Пловдив и бъдещите теолози се обучават в сградата на Биологическия факултет в Стария град, където са и повечето църкви на Старинния Пловдив - „Света Богородица", „Св. Константин и Елена", „Свети Димитър", „Света Неделя", „Света Марина".

Понастоящем специалността "Теология" е обособена в самостоятелна катедра.Последна промяна: 12.01.2017 г.