ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско богослужение за храмовия празник на църквата „Св. св. Козма и Дамян“ в гр. Сандански

02 ноември 2014 22:41, Неврокопска митрополия
Храмов празник на църквата „Св. св. Козма и Дамян“ в гр, Сандански

На 1 ноември Православната Църква чества паметта на светите братя-безсребреници и чудотворци Козма и Дамян.

Този ден е храмов празник на най-старата църква в днешния град Сандански, който до 1949 г. носи името Свети врач, именно в чест на светите чудотворци Козма и Дамян.

По повод празника Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим за първи път след избора му за Неврокопски митрополит отслужи св. Литургия в църквата, посветена на светите братя лечители, където архиерейската служба на този ден е стародавна традиция.

За голяма духовна радост на миряните заедно с Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим служи и Драговитийският епископ Даниил, викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия, който в продължение на близо три години - от 2008 г. до 2011 г., бе викарий на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил и е добре познат на миряните в околията и епархията. Заедно с архиереите съслужиха и архиерейският наместник на Санданска духовна околия – протойерей Георги Танчев, иконом Георги Сарадинов – председател на църквата „Св. св. Козма и Дамян“ и свещеник Йордан Аврамов – председател на църквата „Св. Георги“, гр. Сандански.

В словото си към събрания народ Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим отбеляза:

„Спомняйки си за живота на светите братя Козма и Дамян, да се стараем да избягваме пристрастието към земните материални неща, да не служим и да не живеем само заради придобиването им, но да се стараем да се украсяваме с добродетели, да придобиваме благодатта на Св. Дух и да се подготвяме за вечния живот, за Царството Божие.”

След светата божествена Литургия двамата архиереи по традиция извършиха водосвет за здраве и благополучие на жителите на гр. Сандански.

~~~

Църквата „Св. св. Козма и Дамян“ е построена през 1861 г. Тя е трикорабна базилика с апсида, с малки правоъгълни прозорци върху южната и източната ѝ стена. През 1875 г. в двора на църквата е изградено помещение за училищни цели.

Текст и снимки: Светослав Костарев

Снимки

Храмов празник на църквата „Св. св. Козма и Дамян“ в гр, СанданскиХрамов празник на църквата „Св. св. Козма и Дамян“ в гр, СанданскиХрамов празник на църквата „Св. св. Козма и Дамян“ в гр, СанданскиХрамов празник на църквата „Св. св. Козма и Дамян“ в гр, СанданскиХрамов празник на църквата „Св. св. Козма и Дамян“ в гр, СанданскиХрамов празник на църквата „Св. св. Козма и Дамян“ в гр, СанданскиХрамов празник на църквата „Св. св. Козма и Дамян“ в гр, Сандански
« предишна новинаследваща новина »