ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Йером. Йоан (о. Иван) и о. Григорий от Нови хан гостуваха на българите в Хамбург

06 юни 2015 01:12, Митрополия на Западна и Средна Европа
Представяне на приюта "Св. Николай" (Нови хан) в Хамбург

Изпълненият с вълнуващи събития месец май за българската общност в Хамбург бе увенчан с гостуването на йеромонах Йоан (отец Иван) от с. Нови хан и сина му, отец Григорий. Поводът за тяхната визита в ханзеатския град бе състоялата се през последната неделя, навръх Петдесетница, премиера на документалния филм „На гости на Ноевия ковчег на отец Иван” – дело на германския режисьор Теес Клан.

~~~

Едночасовата пълнометражна продукция, която показва двата социални проекта на православните отци – приюта за сираци „Св. Николай” в с. Нови хан и семейните къщи в изоставеното монтанско село Якимово – е плод на усилията на новосъздаденото благотворително дружество „Ars&Humanitas“ с председател д-р Христо Алексиев – български хирург живеещ в Хамбург, който от 5 години организира благотворителни акции в подкрепа на социалната мисия на о. Иван.

Редом с българо-германския екип около д-р Алексиев домакин на българските духовници по време на посещението им в Германия бе и Българската православна църковна община в Хамбург „Св. св. Кирил и Методий”. В събота, на Черешова Задушница, гостуващите отци от България отслужиха в пълен храм, в съслужение с енорийския свещеник в Хамбург, отец Кръстин, заупокойна света литургия. В своята проповед отец Иван поощри миряните в Хамбург да обединят усилията си около сдобиването им със собствен храм, в който да могат да издигнат свят и автентичен православен олтар. За осъществяването на тази кауза отец Иван помоли лично за съдействие и почетния генерален консул на България в Хамбург, проф. Герд-Винанд Имайер.

На Петдесетница, след премиерата на немския филм в кино Елбе, въпреки ограничената си мобилност, неуморимият свещеник разказа отново пред православните българи и миряни от други националности в българската църква за своя път към Бога, към свещеничеството и към отдаването си на подкрепата на нуждаещи се хора: „Аз дадох обет пред Бога да създам дом за сираци като първоначално мислех за нещо малко, в което да настаня десетина деца, които тогава се навъртаха около мен. За изминалите 25 години идеята ми придоби огромен мащаб и в момента съм подслонил 300 души”. Отличителната черта на приюта за сираци в Нови хан е, че там децата не ги отделят от майките им, защото според веруюто на о. Иван майчината обич не може да бъде заместена и от най-блестящите материални условия. Отец Иван сподели и за трудностите, които е срещал и среща отстрана на държавата, но упованието му в Бога винаги е водело до намиране на решение: „Откакто повярвах в Бога, никога не се чувствам сам. Нещата се случват лесно и естествено. Винаги се появява някой, който да ми подаде ръка.”

По покана на Българския културен институт в Берлин документалният филм на Теес Клан бе показан и пред българите в германската столица, с което приключи и визитата на двамата духовници в Германия. В последвалата дискусия отец Иван подчерта голямата необходимост от развиването на социалната дейност в Българската православна църква. Българският посланик в Германия Ради Найденов изрази радостта си от личната среща с отец Иван и отец Григорий, призова към последване примера на двамата свещеници и към това всеки един от нас да се обърне към себе си и да стори добро според личните си умения и възможности. Негово Превъзходителство г-н Ради Найденов обърна внимание на това, че и двете институции, държавата и Българската православна църква, трябва да преосмислят разпределянето на ресурсите си и обединяването на силите си в полза на ощетените и онеправданите.

Текст: Велина Вебер

Снимки

Представяне на приюта "Св. Николай" (Нови хан) в ХамбургПредставяне на приюта "Св. Николай" (Нови хан) в ХамбургПредставяне на приюта "Св. Николай" (Нови хан) в Берлин
« предишна новинаследваща новина »