ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Монашеско пострижение в Басарбовския манастир

07 юни 2015 06:13, Русенска митрополия
Монашеско пострижение в Басарбовския манастир

На 6 юни 2015 г., в навечерието на 20-годишнината от блажената кончина на Доростолския и Червенски митрополит Софроний (1897-1995), Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум пострига в монашество Николай Христов Николов, послушник в Басарбовската св. обител, давайки му името Софроний. Духовен старец на новия инок стана архим. Антоний, игумен на манастира, а на пострижението присъстваха множество християни и духовници от Русенска епархия и родственици на новопостригания монах. Специални гости на архиерея бяха Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир, Негово Високопреподобие архимандрит Герасим, гл. секретар на Св. Синод, и отец Нелуц Опря, официален представител на Румънския патриарх Даниил в България.

Вечерното последование беше отслужено от архим. Емилиян, а на клира пяха духовници от Митрополитския хор „Св. Димитър Басарбовски”.

Монах Софроний е роден през 1974 г. в гр. Кубрат. Завършва История в Шуменския университет „Константин Преславски” (1995-2000) и Теология в същия университет (2004-2009). През 2011 г. в гр. Провадия е постриган за четец от блаженопочившия Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, а от 2014 г. е послушник в Басарбовския манастир.

Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

Монашеско пострижение в Басарбовския манастирМонашеско пострижение в Басарбовския манастирМонашеско пострижение в Басарбовския манастирМонашеско пострижение в Басарбовския манастирМонашеско пострижение в Басарбовския манастирМонашеско пострижение в Басарбовския манастирМонашеско пострижение в Басарбовския манастирМонашеско пострижение в Басарбовския манастирМонашеско пострижение в Басарбовския манастирМонашеско пострижение в Басарбовския манастирМонашеско пострижение в Басарбовския манастирМонашеско пострижение в Басарбовския манастирМонашеско пострижение в Басарбовския манастирМонашеско пострижение в Басарбовския манастирМонашеско пострижение в Басарбовския манастирМонашеско пострижение в Басарбовския манастирМонашеско пострижение в Басарбовския манастирМонашеско пострижение в Басарбовския манастирМонашеско пострижение в Басарбовския манастирМонашеско пострижение в Басарбовския манастирМонашеско пострижение в Басарбовския манастирМонашеско пострижение в Басарбовския манастирМонашеско пострижение в Басарбовския манастирМонашеско пострижение в Басарбовския манастирМонашеско пострижение в Басарбовския манастирМонашеско пострижение в Басарбовския манастирМонашеско пострижение в Басарбовския манастир
« предишна новинаследваща новина »