ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по повод 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим І

16 септември 2016 15:38, Българска Патриаршия
Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по повод 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим І

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

Уважаеми господин Областен управител,

Уважаеми господин Кмет,

Досточтими отци,

Уважаеми господа народни представители,

Обични в Господа, братя и сестри,

Чест и радост е за нас да участваме в тържествата, посветени от светата Видинска митрополия на паметта на един от най-заслужилите строители на съвременната Българска православна църква и новата Българска държава – Видинския митрополит и Български Екзарх Антим Първи, истински радетел за свободното и независимо духовно, културно и политическо развитие на българския народ, останал завинаги в родната ни история като образец на жертвена отдаденост за делото на българската свобода, ревност в пастирското служение и държавническа мъдрост.

Отличен богослов, получил образование в някои от най-реномираните по онова време духовни школи, изряден монах и верен син на своя народ, той не се поколебал в решителния момент да избере страната на българската свобода и да жертва открилото се пред него поприще като архиерей на Вселенската патриаршия, за да се включи най-активно във възстановяването и изграждането на първата свободна институция на нашия народ в ново време – Българската православна църква, за което справедливо бил избран и за пръв неин предстоятел, ръководил я мъдро и уверено в началните и най-трудни години на нейното съществуване, когато тя получи тежкия удар на схизмата и когато трябваше да подкрепя своя народ в усилията му за постигане и на неговата политическа свобода.

Добре известни на всяко родолюбиво българско сърце са всички усилия, сторени от първия Български Екзарх за постигането на заветните цели на нашия народ: духовна и политическа свобода, свободно и независимо бъдеще. И едва ли е случайно, че решението и резолюцията на руския император Александър ІІ за освобождаването на България идва тъкмо след апелацията, отправена от първия водач на вече свободната Българска църква. Едва ли е случайно и това, че в зората на българската свобода пак той бе избран да председателства Учредителното народно събрание, Първото Велико народно събрание. Само личност, съчетаваща в себе си духовните устои на светото православие с държавническа мъдрост и искрено родолюбие можеше да оглави първите свободни институции на нашия народ в зората на неговата най-нова история.

„Ще бъда блажен, ако с моята саможертва възкръсне България за нов свободен живот!”.

В тези думи на Екзарх Антим, останали в историята като печат на цялото негово Христолюбиво и родолюбиво дело, е концентрирано цялото съдържание и смисъл на всичко, извършено от него в дългите години на архиерейското му, държавническо, обществено и църковно-просветно дело и служение. „Добрият пастир полага душата си за овците… Познавам Моите Си, и Моите Ме познават…” (Иоан 10:11-14) Имайки пред очи образеца на пастирско служение, оставен ни навеки от нашия Господ Иисус Христос, блаженият Екзарх Антим остана завинаги в паметта и в сърцето на народа ни с жертвеното си служение и отдадеността докрай на каузата на неговата свобода и достойнство. А свидетелство за това е и цялата обич и признателност, които поколения наред продължават да му отдават и които виждаме засвидетелствани и през тази юбилейна година от неговото рождение, когато с поредица от духовни и културни прояви светата Видинска митрополия, оглавявана от достойния приемник на делото на Екзарх Антим – Високопреосвещения Видински митрополит Дометиан – за пореден път възкресява светлия образ на този истински колос на българския православен дух и борец за достойното настояще и свободното и независимо бъдеще на нашия народ.

Да бъде светла и блажена паметта на Видинския митрополит и пръв Български Екзарх Антим! Амин.

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на тържествата по повод 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим І, 16 септември 2016 г., Видин

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »