ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Три светители в Богословския факултет

30 януари 2017 16:59, Софийска митрополия
Мелнишки епископ Герасим пострига 8 четци и отслужи св. Литургия за празника на Богословския факултет

На 30 януари, деня на св. Три светители и празник на богословските школи и училища, Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим - главен секретар на Св. Синод, оглави архиерейска св. Литургия в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В съслужение с него бяха софийският протосингел ставрофорен иконом Ангел Ангелов, свещеник д-р Сава Кокудев – ефимерий на академичния параклис, свещеници – настоящи и бивши студенти и преподаватели във факултета, протодякон Александър Нешев и доцент дякон д-р Иван Иванов.

На певницата десетките певци бяха оглавявани от пенсионирания вече преподавател по музика доц. Димитър Димитров, както и от новите музикоучители – Любомир Игнатов, Стоян Малинов, Андрей Касабов и Калин Кирилов. Целият етаж на Богословския факултет пред академичния параклис бе изпълнен с бивши, настоящи и бъдещи студенти и преподаватели.

Преди началото на св. Литургия за „четци, певци и свещеносци” на Българската православна църква бяха постригани 8 момчета – като 5 от тях са настоящи студенти и 3-ма са енориаши на параклиса. По време на свещеническото причастяване празнично слово прочете Ангел Алексoв, студент в 4. курс.

Епископ Герасим прочете поздравителен адрес от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и честити празника на всички студенти, като им пожела светите трима йерарси - св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст, винаги да се молят за тях. Мелнишкият епископ подчерта важността на празника за богословите и подкани всички да следват примера им. От името на богословската алма матер деканът проф. д-р Александър Омарчевски поздрави в лицето на присъстващия архиерей Негово Светейшество патриарх Неофит - светейшия предстоятел на БПЦ, и нейния Свети Синод. След благолепно многолетствие Негово Преосвещенство епископ Герасим раздаде благословен хляб и лично поздрави всеки съпричастен на празника.

След светата богослужба в аулата на Богословския факултет започна лекция на тема: „Анафората, нашият дар и Новата Пасха“, изнесена от гл. ас. свещ. д-р Сава Кокудев. На разбираем, но същевременно научен език, той описа структурата на евхаристийното богослужение и по-специално на анафората на св. Василий Велики.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Текст и снимки: Мартин Митов

Снимки

Многобройните певци на празника на Богословския факултетСв. Три светители в Богословския факултет на СУ с Мелнишки епископ ГерасимМелнишки епископ Герасим пострига 8 четци и отслужи св. Литургия за празника на Богословския факултетАрхиерейска св. Литургия в Богословския факултет на СУАрхиерейска св. Литургия в Богословския факултет на СУНовопостриганите четци и певциПразнично слово, четено от Ангел Алексов, студент 4. курсАрхиерейска св. Литургия в Богословския факултет на СУМелнишки епископ Герасим с декана проф. д-р ОмарчевскиРаздаване на благословен хлябОтец Сава Кокудев и проф. д-р Омарчевски
« предишна новинаследваща новина »