ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ИЗЛОЖЕНИЕ ЗА ПРОВЕДЕНИЯ НА 12 МАРТ 2017 г. КАНОНИЧЕСКИ ИЗБОР ЗА ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ

12 март 2017 17:35, Българска Патриаршия

На 26.12.2016 г. след тежко боледуване се представи в Господа приснопаметният Врачански митрополит Калиник.

Св. Синод в заседанието си на 28.12.2016 г., прот. № 28 - пълен състав, на основание чл. 84, ал. 1 от Устава на БПЦ – БП, назначи Старозагорския митрополит Киприан за Наместник на овдовелия Врачански епархийски престол, като му възложи да проведе избор за Врачански митрополит.

Св. Синод в заседанието си на 21.01.2017 г., прот. № 1 - пълен състав, съгласно разпоредбите на чл. 85, ал. 1 от УБПЦ – БП, състави и изпрати каталог на достоизбираемите епископи, кандидати за митрополитски избор на овдовелия Врачански епархийски престол. Съгласно УБПЦ - БП и на основание чл. 87 от УБПЦ – БП, на 05.03.2017 г. Епархийският избирателен събор избра и прогласи за избрани от клира и народа на Врачанска епархия за достойни приемници на Врачанския митрополитски престол Браницкия епископ Григорий с 18 гласа и Агатополския епископ Йеротей с 14 гласа.

Св. Синод в заседанието си на 11.03.2017 г., прот. № 6 – пълен състав, изслуша писмо на Старозагорския митрополит Киприан, Наместник на овдовелия Врачански епархийски престол, и изложението на Врачанския епархийски избирателен събор и намери, че изборът е преминал в нормална и етична обстановка и добър ред и не са постъпили възражения и жалби по него. Поради това Св. Синод определи на 12.03.2017 г. в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" да се проведе и каноническият избор за Врачански митрополит чрез гласоподаване от страна на Председателя и членовете на Св. Синод в пълен състав.

Днес, 12.03.2017 г., 2 Неделя на Великия пост – св. Григорий Палама, в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" след Василиева св. литургия, Българският патриарх направи съобщение за предстоящия избор и се обърна към Синодалните архиереи с думите:

"ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

На 26 декември 2016 г. след тежко боледуване се престави в Христа Господа нашият обичан събрат Врачанският митрополит Калиник.

св. Синод в заседанието си на 28.12.2016 г., прот. № 28 – пълен състав, назначи Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан за Наместник на овдовелия епархийски престол на Врачанска епархия и му възложи подготовката и провеждането на епархийски избор.

Впоследствие Св. Синод на заседание в пълен състав, състояло се на 21.01.2017 г., прот. № 1, изготви и представи каталог с достоизбираемите кандидати за митрополитския престол и насрочи дата за епархийски избор, който да бъде проведен на 05.03.2017 г. в гр. Враца.

Съгласно Устава на БПЦ – БП, Епархийският избирателен събор, проведен на определената дата, избра от навременно представения каталог двама кандидати: Негово Преосвещенство Браницкия епископ Григорий с 18 гласа и Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей с 14 гласа.

В заседание на 11.03.2017 г., прот. № 6, Св. Синод в пълен състав изслуша доклада на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, Наместник на овдовелия Врачански митрополитски престол, и изложението на Врачанския епархийски избирателен събор и намери, че изборът е преминал в нормална и етична обстановка и добър ред и не са постъпили възражения и жалби по него. Поради това Св. Синод определи на 12.03.2017 г., 2 Неделя на Великия пост – Св. Григорий Палама, в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" след св. Литургия да се проведе и каноническият избор за Врачански митрополит чрез гласоподаване от страна на Председателя и членовете на Св. Синод в пълен състав.

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

Нека, призовавайки в усърдна молитва помощта на Св. Дух, с добра съвест да изпълним архипастирския си дълг и да изберем достоен канонически митрополит на Врачанския епархийски престол.

На добър час!“

Гласуваха Българският патриарх и всички архиереи, членове на Св. Синод в пълен състав.

Постъпиха 13 броя бюлетини. За Браницкия епископ Григорий бяха подадени 13 броя бюлетини. За Агатополския епископ Йеротей бяха подадени 0 броя бюлетини. Недействителни бюлетини не бяха подадени. Бюлетини бяха подадени от Българския патриарх Неофит и митрополитите: Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум и Старозагорски Киприан.

На основание получения изборен резултат, Българският патриарх от свое име и от това на Св. Синод прогласи за редовно избран и каноничен Врачански митрополит Браницкия епископ Григорий. Беше възгласено многолетствие.

В приемния салон на Св. Синод Българският патриарх поздрави от свое име и от името на Св. Синод новоизбрания и богопроизведен Врачански митрополит Григорий, който от своя страна произнесе благодарствено слово.

За проведения канонически избор беше съставен Акт, подписан от Българския патриарх и гласувалите митрополити, който се вписа в Кондиката на Св. Синод за вечен спомен.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

НЕОФИТ

ЧЛЕНОВЕ:

† СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

† ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН

† ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

† ПЛЕВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИГНАТИЙ

† ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ

† ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

† ДОРОСТОЛСКИ МИТРОПОЛИТ АМВРОСИЙ

† ЗАПАДНО- СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ

† ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН

† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ

† РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ НАУМ

† СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ КИПРИАН

 

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »