ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Смоленският епископ Нестор навърши 85 години

29 май 2010 11:18, Българска Патриаршия
Смоленският еп. Нестор

Днес Негово Преосвещенство Смоленският епископ Нестор навършва 85 години. Еп. Нестор е доайенът по старшинство сред епископите на Българската православна църква. Той е роден на 29 май 1925 г. в гр. Костенец, Софийско. Завършил е Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” и Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специализира богословие в Московската духовна академия.

След като през 1946 г. приема монашеско пострижение, той посвещава целия си живот на служение на Българската православна църква, като изпълнява различни възложени му послушания. Бил е преподавател в Софийската семинария, научен сътрудник в Централния исторически и архивен институт при Св. Синод, предстоятел на храм-паметник „Рождество Христово” в с. Шипка, на Българското църковно подворие при Московската патриаршия. Бил е игумен на Рилския, на Бачковския и на Троянския манастир, викарий на Доростоло-Червенския митрополит, а по-късно на Ловчанския митрополит. След като губи зрението си, през 2001 г. еп. Нестор се оттегля на покой в Лопушанския манастир, Видинска епархия.

Той е бележит духовник, уважаван книжовник, поет, автор на много статии и научни публикации в църковния и светския печат. Въпреки напредналата си възраст и недоброто си здравословно състояние, еп. Нестор с неотслабващ плам следи и участва в живота на Българската православна църква, като неуморно служи и проповядва Словото Божие. Не оставя и своите научни търсения и книжовната си дейност.

Екипът на Официалния сайт на Българската православна църква и Синодално издателство при Светия Синод поздравяват Смоленски еп. Нестор с неговата годишнина и призовават всички да си спомнят молитвено в този ден за преосвещения епископ. Бог да му дарува здраве, духовни сили и бодрост, та още години напред да сее семената на Божието Слово в душите и сърцата на благочестивите християни!

На многая и благая лета, преосвещени Владико!

Текст и снимки: Александра Карамихалева

Снимки

Смоленски еп. НесторСмоленски еп. НесторСмоленският еп. НесторСмоленският еп. НесторСмоленският еп. Нестор проповядваСмоленският еп. НесторСмоленският еп. Нестор с игумена на Лопушански м-рПразник в Лопушанския м-р
« предишна новинаследваща новина »