ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Свето Богоявление в Ловеч

06 януари 2018 17:48, Ловчанска митрополия
Празникът Свето Богоявление в Ловеч

Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан,

откри се поклонението на Св. Троица;

защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като Те нарече възлюбен Син;

и Духът във вид на гълъб потвърди верността на словото.

Христе, Боже, Който се яви и просвети света, слава на Тебе.

(Тропар на Богоявление)

 

На 06.01. светата ни Православна Църква отбелязва един от големите Господски празници – Св. Богоявление или Кръщение Господне (Йордановедн). В акта на Кръщението за първи път Бог ясно и открито се явява пред хората в трите си ипостаси: Бог Син, Когото св. Йоан Предтеча кръщава в река Йордан, Бог Отец, Който свидетелства за Сина от небето – „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение” (Матей 3:17) и Бог Дух Свети, слязъл над Сина във вид на гълъб (Матей 3:16).

На този празничен ден множество християни изпълниха катедралния храм “Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч, където Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил отслужи св. Литургия. В богослужбата заедно с владиката служиха прот. Михаил Ковачев и ставр. ик. Любомир Казашки. С чудесните си изпълнения за празника допринесе и хорът към храма с диригент г-жа Димитрина Дренска. Сред присъстващите на празника бяха и много официални лица, сред които кметът на Община Ловеч г-жа Корнелия Маринова и председателят на Общинския съвет г-н Петър Цолов.

След светата Литургия митрополит Гавриил заедно с част от ловешкото духовенство излезе пред храма, където бе отслужен Велик водосвет. В изпълнение на традиция още от времето на цар Симеон митрополит Гавриил благослови и освети бойните знамена на строените в почетен строй на площада войници и офицери, както и представители на Националното дружество „Традиция“.

След това с литийно шествие подир Богоявленската икона празникът продължи до пешеходния мост над река Осъм. Тук, в присъствието на множество ловчанлии и гости на града двайсетина младежи се хвърлиха във водите на река Осъм, за да извадят св. Кръст. За втора поредна година това стори 32-годишният Ивайло Енчев, който пожела здраве и благоденствие на всички.

Снимки

Празникът Свето Богоявление в ЛовечПразникът Свето Богоявление в ЛовечПразникът Свето Богоявление в ЛовечПразникът Свето Богоявление в ЛовечПразникът Свето Богоявление в ЛовечПразникът Свето Богоявление в ЛовечПразникът Свето Богоявление в ЛовечПразникът Свето Богоявление в ЛовечПразникът Свето Богоявление в ЛовечПразникът Свето Богоявление в ЛовечПразникът Свето Богоявление в ЛовечПразникът Свето Богоявление в ЛовечПразникът Свето Богоявление в ЛовечПразникът Свето Богоявление в Ловеч
« предишна новинаследваща новина »