ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

И З Л О Ж Е Н И Е ЗА ПРОВЕДЕНИЯ НА 04 ФЕВРУАРИ 2018 г. КАНОНИЧЕСКИ ИЗБОР ЗА ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ

04 февруари 2018 14:55, Българска Патриаршия

На 18.09.2017 г., след продължително боледуване, се престави в Господа приснопаметният Видински митрополит Дометиан.

Св. Синод в заседанието си на 19.09.2017 г., прот. № 17 – пълен състав, на основание чл. 84 от УБПЦ – БП, назначи Врачанския митрополит Григорий за Наместник на овдовелия Видински епархийски престол, като му възложи да проведе избор за нов Видински митрополит.

Св. Синод в заседанието си на 13.12.2017 г., прот. № 25 – пълен състав, съгласно разпоредбите на чл. 85, ал. 1 от УБПЦ – БП, състави и изпрати каталог на достоизбираемите епископи, кандидати за митрополитски избор на овдовелия Видински епархийски престол. Съгласно УБПЦ – БП, и на основание чл. 87 от УБПЦ – БП, на 28.01.2018 г. Епархийският избирателен събор избра и прогласи за избрани от клира и народа на Видинска епархия за достойни приемници на Видинския митрополитски престол Драговитийския епископ Даниил с 27 гласа и Мелнишкия епископ Герасим с 26 гласа.

Св. Синод в нарочното си заседание на 03.02.2018г., прот. № 4 – пълен състав, изслуша писмо на Врачанския митрополит Григорий, Наместник на овдовелия Видински епархийски престол и изложението на Видинския епархийски избирателен събор и намери, че изборът е преминал в нормална и спокойна обстановка и добър ред. След като разгледа протокола и постъпилите в срок възражения, жалби и протестни писма, на основание чл. 89, ал. 2 от УБПЦ-БП Св. Синод потвърди избора състоял се на 28.01.2018 г. в гр. Видин. Поради това Св. Синод определи на 04.02.2018 г. - 17 Неделя след Неделя подир Въздвижение – на Блудния син, по установена традиция в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" да се проведе и каноническият избор за Видински митрополит чрез гласоподаване от страна на Председателя и членовете на Св. Синод в пълен състав.

На 04.02.2018 г. - 17 Неделя след Неделя подир Въздвижение – на Блудния син, в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" след Златоустовата св. Литургия, Българският патриарх направи съобщение за предстоящия избор и се обърна към Синодалните архиереи с думите:

 

" В А Ш И В И С О К О П Р Е О С В Е Щ Е Н С Т В А ,

 

На 18 септември 2017 г. след продължително боледуване се престави в Христа Господа нашият обичан събрат Видинският митрополит Дометиан.

Св. Синод в заседанието си на 19.09.2017 г., прот. № 17 – пълен състав, назначи Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий за наместник на овдовелия епархийски престол на Видинска епархия и му възложи подготовката и провеждането на епархийския избор.

Впоследствие Св. Синод на свое заседание в пълен състав, състояло се на 13.12.2017г., прот. № 25, изготви и представи каталог с достоизбираемите кандидати за митрополитския престол и насрочи дата за епархийски избор, който да бъде проведен на 28.01.2018 г. в гр. Видин.

Съгласно Устава на БПЦ - БП Епархийският избирателен събор, проведен на определената дата, избра от навременно представения каталог двама кандидати:

- Негово Преосвещенство Драговитийския епископ Даниил с 27 гласа и

- Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим с 26 гласа.

В заседание на 03.02.2018 г., прот. № 4, Св. Синод в пълен състав изслуша доклада на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник на овдовелия Видински митрополитски престол, и изложението на Видинския епархийски избирателен събор и намери, че изборът е преминал в нормална и етична обстановка и добър ред. След като разгледа протокола и постъпилите в срок възражения, жалби и протестни писма, на основание чл. 89, ал. 2 от УБПЦ-БП Св. Синод потвърди избора състоял се на 28.01.2018 г. в гр. Видин. Поради това Св. Синод определи на 04.02.2018 г. – Неделя 17 след Неделя подир Въздвижение - на Блудния син, в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" след светата Литургия да се проведе и каноническият избор за Видински митрополит чрез гласоподаване от страна на Председателя и членовете на Св. Синод в пълен състав.

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

Нека, призовавайки в усърдна молитва помощта на

Св. Дух, с добра съвест да изпълним архипастирския си дълг и да изберем достоен канонически митрополит на Видинския епархийски престол.

На добър час!“

Гласуваха Българският патриарх и всички архиереи, членове на Св. Синод в пълен състав, с изключение на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, отсъстващ по уважителни причини.

Постъпиха 13 броя бюлетини. За Драговитийски епископ Даниил бяха подадени 11 броя бюлетини. За Мелнишкия епископ Герасим бяха подадени 2 броя бюлетини. Недействителни бюлетини не бяха подадени. Действителни бюлетини бяха подадени от Българския патриарх Неофит и митрополитите: Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан и Врачански Григорий.

На основание получения изборен резултат Българският патриарх от свое име и от това на Св. Синод прогласи за каноничен Видински митрополит Драговитийския епископ Даниил. Беше възгласено многолетствие.

В приемния салон на Св. Синод Българският патриарх поздрави от свое име и от името на Св. Синод новоизбрания и богопроизведен Видински митрополит Даниил, който от своя страна произнесе благодарствено слово.

За проведения канонически избор беше съставен Акт, подписан от Българския патриарх и гласувалите митрополити, който се вписа в Кондиката на Св. Синод за вечен спомен.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

+ НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ЧЛЕНОВЕ:

† СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ йОАНИКИЙ

† ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

† ПЛЕВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИГНАТИЙ

† ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ

† ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

† ДОРОСТОЛСКИ МИТРОПОЛИТ АМВРОСИЙ

† ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ

† ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН

† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ

† РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ НАУМ

† СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ КИПРИАН

† ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

 

« предишна новинаследваща новина »