ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

И З Л О Ж Е Н И Е ЗА ПРОВЕДЕНИЯ НА 04 ФЕВРУАРИ 2018 г. КАНОНИЧЕСКИ ИЗБОР ЗА ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ

04 февруари 2018 14:55, Българска Патриаршия

На 18.09.2017 г., след продължително боледуване, се престави в Господа приснопаметният Видински митрополит Дометиан.

Св. Синод в заседанието си на 19.09.2017 г., прот. № 17 – пълен състав, на основание чл. 84 от УБПЦ – БП, назначи Врачанския митрополит Григорий за Наместник на овдовелия Видински епархийски престол, като му възложи да проведе избор за нов Видински митрополит.

Св. Синод в заседанието си на 13.12.2017 г., прот. № 25 – пълен състав, съгласно разпоредбите на чл. 85, ал. 1 от УБПЦ – БП, състави и изпрати каталог на достоизбираемите епископи, кандидати за митрополитски избор на овдовелия Видински епархийски престол. Съгласно УБПЦ – БП, и на основание чл. 87 от УБПЦ – БП, на 28.01.2018 г. Епархийският избирателен събор избра и прогласи за избрани от клира и народа на Видинска епархия за достойни приемници на Видинския митрополитски престол Драговитийския епископ Даниил с 27 гласа и Мелнишкия епископ Герасим с 26 гласа.

Св. Синод в нарочното си заседание на 03.02.2018г., прот. № 4 – пълен състав, изслуша писмо на Врачанския митрополит Григорий, Наместник на овдовелия Видински епархийски престол и изложението на Видинския епархийски избирателен събор и намери, че изборът е преминал в нормална и спокойна обстановка и добър ред. След като разгледа протокола и постъпилите в срок възражения, жалби и протестни писма, на основание чл. 89, ал. 2 от УБПЦ-БП Св. Синод потвърди избора състоял се на 28.01.2018 г. в гр. Видин. Поради това Св. Синод определи на 04.02.2018 г. - 17 Неделя след Неделя подир Въздвижение – на Блудния син, по установена традиция в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" да се проведе и каноническият избор за Видински митрополит чрез гласоподаване от страна на Председателя и членовете на Св. Синод в пълен състав.

На 04.02.2018 г. - 17 Неделя след Неделя подир Въздвижение – на Блудния син, в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" след Златоустовата св. Литургия, Българският патриарх направи съобщение за предстоящия избор и се обърна към Синодалните архиереи с думите:

 

" В А Ш И В И С О К О П Р Е О С В Е Щ Е Н С Т В А ,

 

На 18 септември 2017 г. след продължително боледуване се престави в Христа Господа нашият обичан събрат Видинският митрополит Дометиан.

Св. Синод в заседанието си на 19.09.2017 г., прот. № 17 – пълен състав, назначи Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий за наместник на овдовелия епархийски престол на Видинска епархия и му възложи подготовката и провеждането на епархийския избор.

Впоследствие Св. Синод на свое заседание в пълен състав, състояло се на 13.12.2017г., прот. № 25, изготви и представи каталог с достоизбираемите кандидати за митрополитския престол и насрочи дата за епархийски избор, който да бъде проведен на 28.01.2018 г. в гр. Видин.

Съгласно Устава на БПЦ - БП Епархийският избирателен събор, проведен на определената дата, избра от навременно представения каталог двама кандидати:

- Негово Преосвещенство Драговитийския епископ Даниил с 27 гласа и

- Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим с 26 гласа.

В заседание на 03.02.2018 г., прот. № 4, Св. Синод в пълен състав изслуша доклада на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник на овдовелия Видински митрополитски престол, и изложението на Видинския епархийски избирателен събор и намери, че изборът е преминал в нормална и етична обстановка и добър ред. След като разгледа протокола и постъпилите в срок възражения, жалби и протестни писма, на основание чл. 89, ал. 2 от УБПЦ-БП Св. Синод потвърди избора състоял се на 28.01.2018 г. в гр. Видин. Поради това Св. Синод определи на 04.02.2018 г. – Неделя 17 след Неделя подир Въздвижение - на Блудния син, в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" след светата Литургия да се проведе и каноническият избор за Видински митрополит чрез гласоподаване от страна на Председателя и членовете на Св. Синод в пълен състав.

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

Нека, призовавайки в усърдна молитва помощта на

Св. Дух, с добра съвест да изпълним архипастирския си дълг и да изберем достоен канонически митрополит на Видинския епархийски престол.

На добър час!“

Гласуваха Българският патриарх и всички архиереи, членове на Св. Синод в пълен състав, с изключение на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, отсъстващ по уважителни причини.

Постъпиха 13 броя бюлетини. За Драговитийски епископ Даниил бяха подадени 11 броя бюлетини. За Мелнишкия епископ Герасим бяха подадени 2 броя бюлетини. Недействителни бюлетини не бяха подадени. Действителни бюлетини бяха подадени от Българския патриарх Неофит и митрополитите: Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан и Врачански Григорий.

На основание получения изборен резултат Българският патриарх от свое име и от това на Св. Синод прогласи за каноничен Видински митрополит Драговитийския епископ Даниил. Беше възгласено многолетствие.

В приемния салон на Св. Синод Българският патриарх поздрави от свое име и от името на Св. Синод новоизбрания и богопроизведен Видински митрополит Даниил, който от своя страна произнесе благодарствено слово.

За проведения канонически избор беше съставен Акт, подписан от Българския патриарх и гласувалите митрополити, който се вписа в Кондиката на Св. Синод за вечен спомен.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

+ НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ЧЛЕНОВЕ:

† СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ йОАНИКИЙ

† ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

† ПЛЕВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИГНАТИЙ

† ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ

† ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

† ДОРОСТОЛСКИ МИТРОПОЛИТ АМВРОСИЙ

† ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ

† ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН

† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ

† РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ НАУМ

† СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ КИПРИАН

† ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

 

« предишна новинаследваща новина »