ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Избрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит Даниил

05 февруари 2018 10:31, Българска Патриаршия
Избрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит Даниил

На 4 февруари 2018 г. Трисветият Бог сподоби светата Българска православна църква с нов епархийски архиерей и член на Св. Синод - новоизбрания Видински митрополит Даниил.

Митрополит Даниил с благодарност и духовно внимание изслуша приветствието на Светейшия Български патриарх Неофит, в което първосветителят на БПЦ изрази твърдата си надежда и тази на Св. Синод, че: "най-вече ще имате пред очите си образа, примера и заветите на Господа нашего Иисуса Христа. На Добрия Пастир, Който „не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина” (Мат. 20:28). И Който по съвършен начин изпълни волята на Оногова, Който Го бе пратил, бидейки Нему послушен „дори до смърт, и то смърт кръстна” (Фил. 2:8). Този е нашият неизменен образец и на Него ние сме призвани да подражаваме през всички дни и години от нашето служение в Църквата, която Той си придоби „със Своята кръв” (Деян. 20:28).Това ще очаква от Вас не само Господ, но и Свещеноначалието на Православната ни църква, както и богодаруваното Ви паство, грижите и отговорността за което поемате от днес. Затова и в този тържествен за Вас и за цялата ни Църква ден нашите молитви и моления са за Вас и за цялата богохранима Видинска епархия – да Ви укрепва Господ и изобилно да излива над Вас и над повереното Ви от Него словесно стадо Своята благодат, милост и щедрости, та с усърдие и ревност да се усъвършенствате в делото на служението, „в съзиждане на тялото Христово” (Еф. 4:12)." (Пълното патриаршеско приветствие: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=255174 )

В словото си-отговор новият Видински митрополит Даниил подчерта: "В древност, когато Господ призовавал към служение светите пророци, сърцата им се изпълвали със страх Божи и те се молели: „Господи, прати другиго, когото можеш да пратиш” (Изх. 4:13), но не дръзвали да не изпълнят Божията воля. Не смея да не я изпълня и аз, укрепен от думите на Спасителя: Не бойте се, отсега ще ловите човеци (срв. Лука 5:10). Тези и още множество свидетелства, а най-вече думите на Самия наш Архипастир и Господ, че: „комуто е много дадено, много и ще се иска” (Лука 12:48), говорят за огромната отговорност, която Господ възлага на онези, които е направил Негови съработници и им е поверил грижата за спасението на човешките души. Грижа, за която съм убеден, че днес, с Божията блага воля, чрез съблюдаването на утвърдения каноничен ред за избор на митрополит в Българската православна църква вие, достойните архиереи, членове на Светия Синод, престоятелстван от Ваше Светейшество, ми възложихте да споделям заедно с вас." (Пълното слово на митрополит Даниил: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=255179 )

Митрополит Даниил изтъкна още, че воден от примера на своите именити предшественици на Видинската митрополитска катедра и от духовния и административен опит, предаден му от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил и от нинездравстващия митрополит на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, саможертвено ще отдава "своите сили за продължаване делото на духовната просвета и възрастването в православната вяра и благочестие на нашия добър по душа народ в пределите на Видинска епархия."

По-късно в първото си изявление пред журналисти като Видински архипастир митрополит Даниил подчерта, че българите са добри хора, такива си остават и отвъд океана, където доскоро той ги е обгрижвал като викарий на епархията ни в САЩ, Канада и Австралия. В този смисъл митрополит Даниил прокара мост между служението си в и извън родината, както и между българите в чужбина и българите тук, в отечеството, като заяви, че не възприема духовенството и епархиотите от Видинска епархия като непознати и чужди, а като родни и близки - още повече след като Бог му ги е поверил при избирането му за духовен водач на Видинската епархия. На въпрос на журналистка относно това как ще се справя с предизвикателствата в предстоящата му дейност в "беден" регион като Видинския, митрополит Даниил дръзновено отговори: "Как ще е бедна Видинска епархия? Как ще е оскъдна тази земя, която е раждала, ражда и ще продължи да ражда обилни плодове и е откърмила толкова много поколения?! Бедни сме, когато нямаме Бога. Бедни сме, когато живеем без Бога. Първото нещо, което трябва да направим, е да имаме единомислието и единодействието. Когато сме заедно - народът още го е казал и го е написал над входа на Народното събрание - ,,Съединението прави силата"... Когато сме заедно, Бог помага. Това ще бъдат и първите ми думи в поверената ми епархия: С Божията помощ напред!“

Така новоизбраният Видински митрополит Даниил заяви своето твърдо намерение да обедини всички принадлежащи към Видинската епархия и с архипастирска любов и грижа да работи за благоденствието и духовния й напредък. Така в служението си той възнамерява отчетливо да открои неотменимата истина, че всички сме братя и сестри, че сме един народ с една обща цел - благочестивия живот и придобиването на Божието благословение тук, на земята, и възрастването ни в Христа за наследяване на небесното Му царство!

За постигането на тази заветна и най-висша цел Видинският митрополит Даниил се изпълва с дръзновение и надежда за успех като твърдо се уповава "на Божията крепка помощ, помнейки думите на нашият Пастиреначалник, Господ Иисус Христос: „Аз съм с вас през всички дни до свършека на света” (Мат. 28:20), както и: „не вие избрахте Мене, а аз вас избрах” (Йоан 15:16). Приемам този жребий като от крепката Божия десница и като проява на Божията воля".

Видинска епархия е в очакване на своя нов епархийски архиерей, който да донесе мир, да има благодатно служение и да се труди за спасението на поверените му от Бога човешки души!

Текст: Десислава Панайотова. Видео: Ангел Карадаков. Снимки: Ангел Карадаков и Десислава Панайотова

Снимки

Избрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит ДаниилИзбрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит ДаниилИзбрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит ДаниилИзбрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит ДаниилИзбрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит ДаниилИзбрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит ДаниилИзбрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит ДаниилМалкият вход на св. Литургия в деня на избора на Видински митрополитМалкият вход на св. Литургия в деня на избора на Видински митрополитИзбрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит ДаниилИзбрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит ДаниилВеликият вход на св. Литургия в деня на избора на Видински митрополитИзбрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит ДаниилИзбрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит ДаниилИзбрани моменти от изборния ден и словата на новия Видински митрополит ДаниилАрхим. Василий СавовОбръщение на Българския патриарх преди избораОбръщение на Българския патриарх преди избораМитрополитите Игнатий, Наум, Григорий Врачански и ЙоанПреброяване на подадените бюлетиниМноголетствието след избора на Видинския митр. ДаниилМноголетствието след избора на Видинския митр. ДаниилЦветя от архим. Филип - представител на РПЦ у насВидински митрополит ДАНИИЛ
« предишна новинаследваща новина »