ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ВЪДВОРЯВАНЕ НА ВИДИНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ С МОЛЕБЕН И ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРНЯ ВЪВ ВИДИН

10 февруари 2018 19:00, Българска Патриаршия
ВЪДВОРЯВАНЕ НА ВИДИНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ С МОЛЕБЕН И ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРНЯ ВЪВ ВИДИН

10 февруари 2018 г. влезе в паметния календар на славната църковно-историческа летопис на Българската православна църква и Видинска епархия!

Новоизбраният Видински митрополит Даниил бе посрещнат и въдворен на епархийската си катедра във Видин, след като бе избран и канонически утвърден за епархийски митрополит на 4 февруари 2018 г. от Св. Синод на БПЦ-БП.

На входа на града той бе приветстван от десетки граждани, които се бяха събрали, за да настояват пред българското правителство да предприеме процедура по прокарване на тунел под прохода Петрохан - с цел облекчаване на трафика и намаляване на произшествията, както и за цялостното развитие на българския Северозапад. Хората, които държаха български знамена и плакати с надписи: "Добре дошъл, Ваше Високопреосвещенство!", споделиха, че отдавна настояват за това инфраструктурно подобрение по международния път Е 79. По волята на Видинския митрополит Даниил кортежът спря и архипастирят се срещна с протестиращите като изрази надежда, че вижданията на управляващите и народа по този въпрос съвпадат и с Божията помощ ще се стигне до реализирането на този полезен за всички проект. Митрополит Даниил бе посрещнат с традиционната българска питка. В отношението на гражданите личеше горещата им надежда в застъпничеството на техния нов архипастир пред светските власти. В очите им се четеше радост, че имат нов водач, който да ги разбира, подпомага и води в житейския и духовния им път.

След един километър митрополитският кортеж влезе в град Видин, където тържествено бе посрещнат от управата на града и областта и от стотици духовници и миряни.

Тук за тържествата се присъединиха Техни Високопреосвещенства Великотърновски митрополит Григорий, Ловчански митрополит Гавриил, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Врачански митрополит Григорий, както и епископите Мелнишки Герасим - гл. секретар на Св. Синод, Адрианополски Евлогий - игумен на Рилската св. обител, Тимочки еп. Иларион (СПЦ), схиархимандрит Амвросий - игумен на Зографския манастир "Св. вмчк Георги Зограф", архим. Пахомий - ректор на СДС "Св. Йоан Рилски", архим. Антим - протосингел на Видинска св. митрополия, голямо множество игумени и братя на български манастири, архимандрити, свещеници, дякони и вярващи.

Кметът на Видин г-н Ценков отбеляза в приветствието си: "Видин посреща днес своя нов духовен водач. Като кмет на старопрестолния ни царствен град аз се гордея, че имам възможността да приветствам с „добре дошъл“ Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил. Искрено се надявам, че родолюбивите и изпълнени с уважение към православната вяра и традиции видинчани, ще отворят сърцата и душите си, за да приемат достойния владика. А той ще намери верния път, за да ги приобщи към християнските ценности." (Цялото слово: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=255727 )

Областният управител г-жа Георгиева каза: "Приветствам Ви с добре дошъл в древния старопрестолен Видин, съхранил миналото и традициите на поколения българи, запазил векове своята православна вяра. Искрено Ви пожелавам мъдрост и много духовни успехи на Вашето поприще. Нека трудът Ви бъде не само за благото на живеещите във Видинския край и Видинска епархия, но и за благото на христолюбивия български народ и за полза на милото ни Отечество!" (Цялото слово: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=255726 )

В отговор на тези искрени приветствия Видинският митрополит Даниил се обърна към всички присъстващи на площад „Бдинци” и каза, че с общите и от Бога благословени усилия ще успее да допринесе за въздигането на тази земя и нейния благочестив православен народ. Върху твърдата основа - Христа - и вярата в Него, единствено спасителната вяра, завещана от дедите ни!

Видинският митрополит Даниил се отправи в многобройно литийно шествие към катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, където се състоя неговото тържествено въдворяване. Многобройно свещенство, официални лица, синодални и митрополитски служители, източноцърковният хор "Св. Наум", епархиоти и вярващи от цяла България влязоха в храма, за да съучастват молитвено в благодарствения молебен и празничната вечерня по повод новия митрополитски избор!

Митрополит Даниил се възкачи на митрополитския трон в катедралния храм и по време на молебена отправи най-искрена молитва към Бога да го подкрепи в новото му и високо служение.

Великотърновският миторополит Григорий огласи Патриаршеското и Синодално послание към клира, монашеството и паството на Видинска епархия, с което им представи новоизбрания епархийски архиерей и от името на Светейшия Български патриарх и Св. Синод подчерта: "Като ви призоваваме да припознаете отсега нататък за свой канонически митрополит Високопреосвещения Даниил, отечески ви съветваме да му съдействате със своята любов и преданост в предстоящия негов свят, но труден подвиг. Като ваш духовен отец и ръководител, който носи тежката отговорност за вас пред Бога и Църквата, полезно за всички ви ще бъде да слушате неговите мъдри съвети, огласителни поучения и пастирски наставления, него да споменавате в светите храмове, в светите богослужения и в молитвите, към него да се обръщате за съвети в своите духовни нужди и епархийски дела, защото според законите и постановленията на светата наша Православна църква управлението на епархията принадлежи на него. Нека Негово Високопреосвещенство намери във вас свои възлюбени духовни чеда, а вие в него своя духовен отец, та при взаимна любов между пастир и паство да може той по-лесно и успешно да отговори на своето архипастирско призвание, да оправдае вашите и на Видинската епархийска църква надежди, като я ръководи по пътя на истината, живота и спасението и ви представя пред престола на Всевишния здрави, чисти и святи во славу Его Единородного Сина и Господа Бога и Спаса нашего Иисуса Христа." (Пълното послание: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=255678)

След посланието на Св. Синод бе прочетено приветствие от името на Епархийския съвет при Видинска св. митрополия, което завърши с дръзновените думи: "Ние, епархийските съветници и епархийските избиратели, така както сме Ви гласували доверие досега, с Вашето благословение и под архипастирските Ви грижи и ръководство, и занапред сме готови да Ви бъдем крепка опора и добри лозари, та заедно да даваме своите духовни плодове о време. Нека има преуспяване на Божието спасително дело, мир, единомислие и благодатно служение в епархията ни. Добре сте дошъл във Видинска епархия и на многая лета, владико светий!"

На свой ред в словото за въдворяването си Видинският митрополит Даниил изрази своята всесърдечна благодарност от състоялия се избор, както и високото си съзнание за предстоящия му дълг и очерта основните насоки в служението си, на които ще обърне особено внимание: възраждането на духовно-богослужебния живот в епархията, православната катехизация и просвета за деца и възрастни, социалната дейност на Църквата. Според митрополит Даниил просветното дело на Православната църква най-добре може да предпази децата и бъдещите поколения от старите и новите идеологии, които разрушават и обезверяват човека. Познаването и практикуването на вярата в Бога предпазва, усъвършенства и преобразява човешката душа като привлича към нея Божията благодат и я укрепява. В края на програмното си слово митрополит Даниил специално благодари на Българския патриарх Неофит, Св. Синод и дошлите за въдворяването митрополити, епископи, свещенослужители, монашестващи, официални гости и миряни. Владика Даниил посочи, че идващата Неделя Месопустна ни напомня за Страшния съд при Второто Христово пришествие, поради което всеки от нас трябва да се стреми да бъде в готовност за отговора, който ще даде пред Бога за земния си живот.

Стотици духовници, монаси, монахини и миряни изчакаха търпеливо реда си, за да получат архипастирското благословение на въдворения Видински митрополит Даниил, който обърна внимание на всеки от тях и им подари иконки на св. Димитрий Солунски за твърдост във вярата и Божие благословение.

Първата си архиерейска св. Литургия като Видински митрополит владика Даниил ще отслужи на 11 февруари 2018 г. - Неделя Месопустна - в катедралния храм "Св. вмчк Димитрий".

Начало на утренята: 7,30 ч.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Ангел Карадаков

Снимки

ВЪДВОРЯВАНЕ НА ВИДИНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ С МОЛЕБЕН И ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРНЯ ВЪВ ВИДИНВЪДВОРЯВАНЕ НА ВИДИНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ С МОЛЕБЕН И ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРНЯ ВЪВ ВИДИНВЪДВОРЯВАНЕ НА ВИДИНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ С МОЛЕБЕН И ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРНЯ ВЪВ ВИДИНВЪДВОРЯВАНЕ НА ВИДИНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ С МОЛЕБЕН И ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРНЯ ВЪВ ВИДИНВЪДВОРЯВАНЕ НА ВИДИНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ С МОЛЕБЕН И ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРНЯ ВЪВ ВИДИНВЪДВОРЯВАНЕ НА ВИДИНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ С МОЛЕБЕН И ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРНЯ ВЪВ ВИДИНВЪДВОРЯВАНЕ НА ВИДИНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ С МОЛЕБЕН И ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРНЯ ВЪВ ВИДИНВЪДВОРЯВАНЕ НА ВИДИНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ С МОЛЕБЕН И ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРНЯ ВЪВ ВИДИНВЪДВОРЯВАНЕ НА ВИДИНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ С МОЛЕБЕН И ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРНЯ ВЪВ ВИДИНВЪДВОРЯВАНЕ НА ВИДИНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ С МОЛЕБЕН И ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРНЯ ВЪВ ВИДИНВЪДВОРЯВАНЕ НА ВИДИНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ С МОЛЕБЕН И ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРНЯ ВЪВ ВИДИНВЪДВОРЯВАНЕ НА ВИДИНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ С МОЛЕБЕН И ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРНЯ ВЪВ ВИДИНВЪДВОРЯВАНЕ НА ВИДИНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ С МОЛЕБЕН И ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРНЯ ВЪВ ВИДИНВЪДВОРЯВАНЕ НА ВИДИНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ С МОЛЕБЕН И ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРНЯ ВЪВ ВИДИНВЪДВОРЯВАНЕ НА ВИДИНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ С МОЛЕБЕН И ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРНЯ ВЪВ ВИДИНВЪДВОРЯВАНЕ НА ВИДИНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ С МОЛЕБЕН И ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРНЯ ВЪВ ВИДИН
« предишна новинаследваща новина »