ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПОСЛАНИЕ КЪМ КЛИРА, МОНАШЕСТВОТО И ПАСТВОТО НА ВИДИНСКА ЕПАРХИЯ

10 февруари 2018 20:20, Българска Патриаршия
Великотърновският митрополит Григорий огласи Патриаршеското и Синодално послание

ВИСОКОПРЕПОДОБНИ,

ВИСОКОБЛАГОГОВЕЙНИ,

ВСЕБЛАГОГОВЕЙНИ И БЛАГОГОВЕЙНИ ОТЦИ,

ПРЕПОДОБНИ МОНАШЕСТВАЩИ И БЛАГОЧЕСТИВИ ХРИСТИЯНИ,

СЛУЖЕЩИ, ПОДВИЗАВАЩИ СЕ И ЖИВЕЕЩИ В

БОГОСПАСАЕМАТА ВИДИНСКА ЕПАРХИЯ,

ЗЕЛОВЪЗЛЮБЕНИ ЧЕДА В ГОСПОДА,

БЛАГОДАТ ВАМ ОТ

ГОСПОДА БОГА И СПАСА НАШЕГО ИИСУСА ХРИСТА,

ОТ НАС ЖЕ СМИРЕННИХ - МОЛИТВА И БЛАГОСЛОВЕНИЕ!

На 18.09.2017 г., след продължително боледуване, се престави в Господа приснопаметният Видински митрополит Дометиан.

Св. Синод в заседанието си на 19.09.2017 г., прот. № 17 – пълен състав, на основание чл. 84 от УБПЦ – БП, назначи Врачанския митрополит Григорий за Наместник на овдовелия Видински епархийски престол, като му възложи да проведе избор за нов Видински митрополит.

Св. Синод в заседанието си на 13.12.2017 г., прот. № 25 – пълен състав, съгласно разпоредбите на чл. 85, ал. 1 от УБПЦ – БП, състави и изпрати каталог на достоизбираемите епископи, кандидати за митрополитски избор на овдовелия Видински епархийски престол. Съгласно УБПЦ – БП, и на основание чл. 87 от УБПЦ – БП, на 28.01.2018 г. Епархийският избирателен събор избра и прогласи за избрани от клира и народа на Видинска епархия за достойни приемници на Видинския митрополитски престол Драговитийския епископ Даниил с 27 гласа и Мелнишкия епископ Герасим с 26 гласа.

Св. Синод в нарочното си заседание на 03.02.2018 г., прот. № 4 – пълен състав, изслуша писмо на Врачанския митрополит Григорий, Наместник на овдовелия Видински епархийски престол и изложението на Видинския епархийски избирателен събор и намери, че изборът е преминал в нормална и етична обстановка и добър ред. След като разгледа протокола и постъпилите в срок възражения, жалби и протестни писма, на основание чл. 89, ал. 2 от УБПЦ-БП Св. Синод потвърди избора състоял се на 28.01.2018 г. в гр. Видин. Поради това Св. Синод определи на 04.02.2018 г. – Неделя 17 след Неделя подир Въздвижение - на Блудния син, в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" след светата Литургия да се проведе и каноническият избор за Видински митрополит чрез гласоподаване от страна на Председателя и членовете на Св. Синод в пълен състав. На основание получения изборен резултат, Българският патриарх от свое име и от това на Св. Синод прогласи за редовно избран и каноничен Видински митрополит Драговитийския епископ Даниил, когото Светейшият патриарх тържествено и официално поздрави като новоизбран и утвърден митрополит на Видинската митрополитска катедра и пълноправен член на Св. Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия, за което се състави Акт, който се вписа в Кондиката на Св. Синод и се подписа от Председателя на Св. Синод и гласувалите епархийски митрополити.

И така, възлюбени в Господа чеда, с това каноническо определение на Високопреосвещения митрополит Даниил за ваш архипастир се удовлетворяват вашите духовни желания и нужди. Като има предвид неговата опитност, енергия, богословски познания, изявени административни качества, добри познанства сред православния свят и цялостното му служение в светата ни Църква, сред които игумен на Роженския манастир „Рождество Богородично“, Викарен епископ на блаженопочиналия Неврокопски митрополит Натанаил и Викарен епископ на Митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, която длъжност изпълняваше да избора му за Видински митрополит, Св. Синод се надява, че новоизбраният ваш право-правещ архиерей ще полага грижи да отговаря на своето високо призвание, усърдно ще се труди за удовлетворяване на вашите религиозно-нравствени потребности и апостолски ще свидетелства пред вас истините на Христовото благовестие. Известни и присъщи за личността му са характерните черти, проявявани в общуването с неговите подчинени сътрудници, като диалогичност, равнопоставеност, колегиалност, дружелюбие, непринуденост, човещина и отговорност. Отличава се така също и с монашески добродетели; изпълнител на всяко послушание, възложено му от духовния старец, а в последствие и всички послушания, възложени му от Св. Синод, които безропотно и ревностно изпълни.

Всичко казано дотук свидетелства, че той се е доказал като старателен Викарий, като през годините на неговото служение търпеливо и смирено изпълняваше обязаностите на възложените му послушания.

Но, за да изпълни Високопреосвещеният митрополит Даниил успешно своето апостолско служение като ваш архипастир, ще му бъдат необходими вашата синовна любов, преданост, почитание, уважение и послушание.

Като ви призоваваме да припознаете отсега нататък за свой канонически митрополит Високопреосвещения Даниил, отечески ви съветваме да му съдействате със своята любов и преданост в предстоящия негов свят, но труден подвиг. Като ваш духовен отец и ръководител, който носи тежката отговорност за вас пред Бога и Църквата, полезно за всички ви ще бъде да слушате неговите мъдри съвети, огласителни поучения и пастирски наставления, него да споменавате в светите храмове, в светите богослужения и в молитвите, към него да се обръщате за съвети в своите духовни нужди и епархийски дела, защото според законите и постановленията на светата наша Православна църква управлението на епархията принадлежи на него. Нека Негово Високопреосвещенство намери във вас свои възлюбени духовни чеда, а вие в него своя духовен отец, та при взаимна любов между пастир и паство да може той по-лесно и успешно да отговори на своето архипастирско призвание, да оправдае вашите и на Видинската епархийска църква надежди, като я ръководи по пътя на истината, живота и спасението и ви представя пред престола на Всевишния здрави, чисти и святи во славу Его Единородного Сина и Господа Бога и Спаса нашего Иисуса Христа.

Като известяваме с това наше послание вас, наши възлюбени в Господа чеда на Видинската епархия, за каноническото определение на Негово Високопреосвещенство митрополит Даниил, призоваваме над вас Божието благословение и оставаме ваши в Христа молитствуватели.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

+ НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ЧЛЕНОВЕ:

† СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

† ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

† ПЛЕВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИГНАТИЙ

† ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ

† ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

† ДОРОСТОЛСКИ МИТРОПОЛИТ АМВРОСИЙ

† ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ

† ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН

† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ

† РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ НАУМ

† СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ КИПРИАН

† ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

 

 

« предишна новинаследваща новина »