ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПРОПОВЕД ЗА НЕДЕЛЯ МЕСОПУСТНА на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил на първата му св. Литургия във Видин

11 февруари 2018 15:30, Българска Патриаршия
Първата проповед на Видинския митрополит Даниил

На 11 февруари 2018 г. при особена тържественост и духовна радост в катедралния храм на Видин новоизбраният Видински архипастир Негово Високопреосвещенство Даниил възглави първата си св. Литургия като епархийски митрополит. В края на празничното богослужение той произнесе първата си литургична проповед като правоправещ на Видинската митрополитска катедра. В Неделя Месопустна темата бе върху Евангелското четиво за Страшния Христов съд.

Митрополит Даниил обвърза с този фундаментален въпрос личната си архипастирска отговорност като новопроизведен Видински митрополит и призова всеки един от нас и всички заедно да бъдем послушни на Божието слово като го изпълняваме. А това значи, че следва да изпълним двете заповеди на любовта - да възлюбим Бога и своите ближни. Митр. Даниил напомни, че в тази Месопустна неделя - на Страшния съд - извършваме важна подготовка за встъпване в предстоящия Велик пост и заключи - ако някой от нас презира или мрази дори само един човек, този християнин не може да влезе в Царството небесно. И обратното - ако между нас има благоволение, прошка, мир, братолюбие и помнене, че всеки човек е Божий образ, ще получим Божията помощ в земния ни път и най-важното: ще се удостоим с вечното Божие спасение!

~~~~~~~~~~~~~~~~~

В по-долу прикачения аудиозапис можете да чуете цялата проповед на митрополит Даниил Видински, произнесена на 11. 02. 2018 г. в храм "Св. вмчк Димитър" - гр. Видин.

Текст и аудио: Десислава Панайотова
Снимка: Ангел Карадаков

Аудио

Проповед за Неделя Месопустна - Видински митрополит Даниил

« предишна новинаследваща новина »