ЛЕСТВИЦА

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

ВЪЗНЕСЕНА ОТ ГРОБА НА НЕБЕТО

Св. Григорий Палама
Да се научим на мълчание

Да се научим на мълчание

Игумен Нектарий (Морозов)
Да станеш Йоанов

Да станеш Йоанов

Пенка Христова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ИНТЕРВЮ С ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ преди отпътуването му от София за Видинска епархия

10 февруари 2018 09:34, Българска Патриаршия
Видинският митрополит Даниил

- Ваше Високопреосвещенство, как възприемате факта, че бяхте избран за нов събрат на Негово Светейшество и архиереите от събора на Българския Свети Синод?

- Като изключително голяма отговорност, защото Св. Синод е органът, който управлява Българската православна църква, взима важни решения, които засягат живота на цялата Църква и всеки неин член. И приемам това като едно изключително доверие, изключително задължение, което много ме задължава.

- А как ще работите в събора на Св. Синод с оглед на това, че Българската православна църква е член и на Вселенското Православие? Кой е за Вас най-важният приоритет и принос, който нашата Църква трябва да даде в живота на цялата Вселенска православна църква?

- Единството! Единството на Църквата на основата на вярата, Свещеното Предание, каноните на светата Православна църква. Когато се спазва това, всички сме единни - това е принципът.

- И с какво чувство напускате Св. Синод (синодната палата - бел. гл. ред.), тръгвайки към богоповерената Ви епархия?

- Току-що говорихме как се чувствам като нов член на Св. Синод, аз не го напускам, тръгваме оттука, но работата е такава, че пътуване ще има и връзката остава, тя не се разделя. Това, което чуствам, това е служение ново за мен... Аз съм бил викарен епископ в продължение на десет години. Имам наблюденията, имам познанията, имам опита. Но все пак оттука нататък това е отговорност, която изключително задължава. И, надявам се, с Божията помощ, и в съработничеството със служителите при светата митрополия, в единство с клира, с цялото църковно изпълнение и с Божията помощ да вървим напред.

- А какво послание бихте отправил към Вашите духовни чеда и съработници, които останаха в нашата епархия отвъд океана?

- Получих доста поздравления от тях. Хората не скриват тъгата си, но отдават предимството на радостта. Защото оценят какво представлява този избор, оценят какво е новото ми служение... И макар да са създадени трайни връзки , които се надявам да продължат, макар да са създадени близки такива взаимоотношения при работата ни, но хората приемат това включително и с радост, защото осъзнават, че може да сме разделени в пространството, но в същото време в живота ни в Христа - духовния живот, молитвата, св. Евхаристия - ние сме съединени и аз вярвам това единство да продължи.

- А като член на Св. Синод какво послание ще отправите към читателите на сайта на Българската Патриаршия?

- Да ви радваме с по-добри новини!

- Благословете, дядо владика! Благодаря Ви!

- Бог да благослови!

~~~~~~~~~~~~~~~

Уважаеми читатели на Официалния сайт на Българската Патриаршия, в по-долу прикачения звуков файл можете да чуете интервюто с Видински митрополит Даниил, взето минути преди той да отпътува за въдворяването си като епархийски архиерей на Видинска епархия.

Интервюто взе Десислава Панайотова - 10. 02. 2018 г., гр. София
Снимка: Ангел Карадаков

Аудио

Интервю с Видински митрополит Даниил преди отпътуването му за Видин

« предишна новинаследваща новина »