ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско богослужение за празника на храм „Св. София – Премъдрост Божия“

21 март 2018 09:47, Софийска митрополия
Храм „Св. София – Премъдрост Божия“

На 25 март (неделя) – Благовещение, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит богослужението в старинен храм „Св. София - Премъдрост Божия“ ще възглави Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон. Началото на архиерейската св. Литургия ще бъде от 9:30 часа.

Приканват се православните християни да вземат молитвено участие в тържественото богослужение.

На този ден християните възпоменават радостното за всички събитие: Ангел Божий донесъл на Дева Мария вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител. Св. апостол и евангелист Лука ни съобщава: „А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет, при една девица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мариам. Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените“ (Лука 1:26-28).

Смирената Дева се смутила от тия думи. Но ангелът продължил: „Не бой се, Мариам, понеже ти намери благодат у Бога! И ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син, и ще Го наречеш Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давид; и ще царува над дома Яковов навеки, и царството Му не ще има край.“ Пресвета Дева казала на ангела: „Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?“ – Ангелът ѝ отговорил: „Дух Светий ще слезе върху тебе и силата на Всевишния ще те осени. Затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий.“

След това ангелът възвестил също така на Пресветага Дева за радостта, обещана на сродницата ѝ Елисавета, която скоро трябвало да роди син. „Ето рабинята Господня — казала Мария, – нека ми бъде по думата ти?“ Ангелът си отишъл, а светата Дева се отправила в планинската страна, при сродницата си Елисавета, която си изпълнила с Дух Светий и я приветствала, наричайки я майка на Господа.

„Днес е началото на нашето спасение - възпява св. Църква – и разкриване на вечната тайна: Син Божий става Син на Дева и Гавриил благодат благовествува. Затова нека и ние с него да пеем на Богородица: Радвай се благодатна, Господ е с Тебе!“

На този ден – Благовещение, е и храмовият празник на старинната столична църква – „Св. София“ – Божията Премъдрост, която най-реално се е проявила с Въплъщението на второто Лице на св. единосъщна и неразделна Троица – Бог-Слово, за спасението на света.

« предишна новинаследваща новина »