ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Днес се изпълват 100 години от кончината на Софийския митрополит Партений

20 юни 2018 11:30, Българска Патриаршия
Софийския митрополит Партений

Днес се изпълват 100 години от кончината на Софийския митрополит Партений. Той е роден със светското име Петър Попстефанов (Попов) Иванов на 12 февруари 1845 година в село Вайсал, Одринско, в семейството на на свещеника Стефан. Начално образование получава в родното си село, прогимназиално — в гръцко училище в Одрин. В 1858 година започва да преподава във Вайсал, а в 1859 година - в село Голям Боялък, Ямболско. Скоро след това заминава за Йерусалим, където в 1862 година завършва Богословското училище „Свети кръст“. Заминава за Дамаск, където става писар на патриаршеския наместник.

В 1867 година е постриган в монашество и ръкоположен в дяконски чин от митрополит Милетий Лаодикийски. В 1869 година е назначен за втори дякон при патриарх Йеротей Антиохийски, който го прави архидякон. На следната 1870 г. той се завърнал в Одрин и постъпил на служба при митрополит Кирил, който в кратък период го ръкополага за йеромонах, възвежда го в архимандритско достойнство и го назначава за архиерейски наместник в Мустафа паша.

След учредяването на Българската екзархия, архимандрит Партений се присъединява към нейния клир и напуска поста си в Мустафа паша. Екзархията го праща в Лозенград. През 1873 година в катедралата „Свети Стефан“ в Цариград е ръкоположен за Велички епископ от екзарх Антим I Български и е назначен за управляваш неговата Видинска епархия.

Cлед Руско-турската война и създаването на Княжество България, от 1882 година до 1886 година Партений Велички е ректор на Петропавловската духовна семинария. От 1886 година управлява последователно Пловдивската и Ловчанската епархии.

На 26 януари 1892 година в София е свикан избирателен събор, на който духовните избиратели избират с тайно гласуване епископ Партений Велички с 31 гласа и йеромонах Харалампий с 18 гласа. На 12 февруари 1892 г. в Екзархийския дом в Цариград временният Свети Синод, в състав екзарх Йосиф I Български и митрополитите Доситей Самоковски и Константин Врачански, се съобразява с избирателите и избира Партений Велички и той е канонически провъзгласен за Софийски митрополит в екзархийския параклис „Свети Йоан Рилски“.

На 14 юни 1907 г. умира митрополит Доситей Самоковски и съгласно решенията на Първия църковно-народен събор Самоковската епархия е закрита и от 1 януари 1908 г. е слята със Софийската. Така диоцезът на митрополит Партений се увеличава значително. Митрополит Партений е член на Светия Синод от края на 1900 до 1904 година и от 1909 година до смъртта си. През 1915 година след кончината на екзарх Йосиф I става по старшинство синодален наместник-председател.

Като епархийски архиерей митрополит Пар­тений изисква високо ниво на просветеност от своите свещенослужители и е инициатор за строителството и възобновяването на множество храмове. На 20 януари 1903 г. освещава и новата сграда на Софийската духовна семинария. Митр. Партений е известен с голямата си щедрост и добро сърце като създава и организира редица благотворителни организации в диоцеза на епархията, чрез които помага на своите нуждаещи се епархиоти.

Почива на 20 юни 1918 година в град София и е погребан от северната страна до олтара в катедралата „Света Неделя“.

Видео: Ангел Карадаков
« предишна новинаследваща новина »