ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия и пострижения за летния празник на столичния храм „Преп. Наум Охридски“

20 юни 2018 20:34, Софийска митрополия
Архиерейска св. Литургия за празника на преп. Наум Охридски

На 20 юни Православната църква отбелязва паметта на преподобния Наум Охридски. В столичния квартал „Дружба“, до езерото, е единственият действащ храм в България, посветен на този наш равноапостолен просветител и преподобен. В него на 19 юни, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, празничната вечерня с лития и петохлебие бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, в съслужение с храмовите свещеници протойереите Радослав Трайков, Илия Манолов и Владимир Дойчев, митрополитския протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей.

Празничната св. Литургия беше възглавена отново от Преосвещения викарен епископ на Софийския митрополит - Белоградчишки епископ Поликарп, като към съслужилите на вечернята се присъедини и свещеник Георги Николачков. Преди това, в края на утренята, за „четци и певци“ на Българската православна църква бяха постригани Тодор Георгиев (на 32 години) и Деян Малинов (на 37 години) – и двамата - енориаши на храм „Преп. Наум Охридски“.

И на вечернята, и на утренята и Литургията за молитвеното настроение на богомолците допринасяше антифонното пеене на църковните певци от хор „Св. Наум Охридски“, подкрепени от клиросни певци от София и страната, и от йеромонах Гавриил Зографски, като на десния клир те бяха водени от г-н Андрей Касабов, а на левия – на вечернята от йеромонах Юстин Зографски, а на утренята и Литургията – от г-н Тянко Николов.

„Не всеки е познал Бога и не всеки около нас има същия духовен трепет като нас. Затова наш дълг, наше задължение като истински последователи на преподобния и богоносен наш отец Наум, Охридски чудотворец - патрон на този храм, е да служим за пример, за добро, за вяра, за надежда, любов, търпение, кротост, смирение… на тези, които са до нас. Онези, които имат вяра, да се утвърдят в нея, а онези, които нямат – да я прегърнат, да я приемат, да я признаят и да я следват…“, каза в словото си в края на светата богослужба епископ Поликарп. Негово Преосвещенство припомни и житието на св. Наум Охридски, неговото дело и това на другите ученици на светите братя Кирил и Методий – „те копнееха по Бога и този копнеж преподаваха на нашия народ“.

Като преподаде патриаршеския благослов, Софийският викарен епископ пожела на свещенството и на всички вярващи, изпълнили храма, „Бог да ви окриля, да ви заздравява духовно и наистина тази богодарувана енория, която е пример не само в София, но и извън пределите на Софийска епархия, да пребъдва в духовност, в единство и като едно голямо семейство, утвърдени в името на Бога, да бъдете радостни и щастливи и честити“.

Предстоятелят на храма ставрофорен иконом Христо Пудин поздрави епископ Поликарп с празника и му пожела духът на св. Наум да бъде с него и неговото учителство, духът на св. Климент да бъде с неговото архиерейско служение, да го съпътстват и да го въздигат. От името на църковното настоятелство, енориашите, свещенството и певците при храма отец Христо подари на владиката икона на преп. Наум Охридски.

След многолетствията Белоградчишки епископ Поликарп раздаде анафората на многобройните вярващи в храма.

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/2350-20180620

Текст и снимки: Мартин Митов

Снимки

Храм Св. Наум Охридски в СофияПосрещане на епископ Поликарп в храмаПосрещане на епископ Поликарп в храмаЧаст от певците на певницатаНа лявата певницаЛития на вечернятаПоследование на петохлебиетоАрхиерейска св. Литургия с Белоградчишки епископ ПоликарпПострижения на четци и певциБелоградчишки епископ ПоликарпПийте от нея всички, това е Моята кръв на Новия Завет...Причастяване на верните
« предишна новинаследваща новина »