ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 13 на „Църковен вестник”

22 юни 2018 14:17, Българска Патриаршия
Излезе от печат брой 13 на „Църковен вестник”

На две водещи събития от живота на БПЦ е посветен бр. 13 на Църковен вестник – честването на 10 юни на 1000-годишнината на Българската Охридска архиепископия и отбелязването паметта на лекаря-светец св. Лука Симферополски.

1000-годишния юбилей отразяваме с Патриаршеското и синодално послание по този повод и репортаж от съборната св. Литургия в този ден в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” – стр. 1-3. А по повод честването на св. Лука (Войно-Ясенецки), добил особена популярност у нас след донасянето на частица от мощите му в Пловдив, дарена от Руската църква, публикуваме подробни репортажи от Пловдив и Варна (която тази година получи в дар от РПЦ икона на светеца с вложена частица от мощите му в нея), както и с отбелязването на храмовия празник на новопостроения параклис, носещ името на св. Лука в болницата на Троян. Стр. 2, 8.

4 и 5 страници на броя сме отделили на канонизирания преди една година от Руската задгранична църква новомъченик св. Александър Мюнхенски, приел мъченическа смърт на 13 юли 1943 г. в квартирата на Гестапо в Мюнхен. На фолиото ще намерите и Колонката на редактора, която този път е посветена на темата: "В спора ли се ражда истината".

В рубрика „История” ви запознаваме с личността и делото на бележития църковник, един от основателите на Третата българска държава и истински народен архипастир, Скопски и Пловдивски митрополит Максим, от чиято кончина тази година се навършват 80 г. Стр. 1-7. На страницата, под рубрика „Гласът на св. Отци” ще откриете мисли от съкровищницата на светоотеческото ни наследие специално, подбрани и преведени за броя.

На стр. 6 продължаваме да ви представяме други достойни архиереи на БПЦ – Натанаил Охридски и Пловдивски (1820-1906) и Великотърновски митрополит Софроний.

АБОНАМЕНТ ЗА "ЦЪРКОВЕН ВЕСТНИК" МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ НА E-MAIL НА СИНОДАЛНО ИЗДАТЕЛСТВО: sinizdat@gmail.com; synodalpress.bg@gmail.com или на телефон: 02/987-56-11/ в.131.

За връзка с редакцията: тел. 02/987-56-11/ в. 245

Отговорен редактор на броя: Александра Карамихалева
« предишна новинаследваща новина »