ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

"Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният" огласи Виена

22 юни 2018 14:24, Българска Патриаршия
"Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният" огласи Виена

За първи път от 100 години насам, в катедрлата "Св. Стефан" във Виена, се организира събитие от друга държава. С тържествен концерт на камерния хор "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният" беше отбелязан краят на българското председателство на Съвета на ЕС и символичното му предаване на Република Австрия. Дипломати, политици и гости останаха очаровани от изпълненията на православни песнопения и таланта на българските певци.

Камерният ансамбъл изпълни с великолепните си гласове катедралата и впечатли публиката и официалните гости с православни песнопения от различни епохи, като "Полиелей на българката" (14 век), "Воскресения день" (19 век), "Терирем", "Хвалите Господа с небес", както и класически песнопения като "Отче наш "на Н. Кедров, "Господи помилуй", "Многая лета" и много други.

Концертът, състоял се на 12 юни, бе част от културната програма на българското председателство на Съвета на Европа и своеобразен поздрав към Австрия, която поема щафетата от 1 юли.

Специален гост на тържествения финал на българското европредседателство бе министърът на културата на Р. България Боил Банов. Събитието уважиха около 500 души. Катедралата "Св. Стефан" във Виена е един от символите на австрийската столица и рядко отваря врати за събития от чужди държави. Концертът на камерния ансамбъл "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният" с диригент Кристиан Попов бе ярко изключение в последните сто години.

Материалът е със съкращения.
Автор: Катя Крeмзер, в-к "Труд"

Снимки

"Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният" огласи Виена "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният" огласи Виена"Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният" огласи Виена
« предишна новинаследваща новина »