ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено бе открит празникът на черешата в гр. Кюстендил

23 юни 2018 19:59, Софийска митрополия
Официалните гости на Празника на черешата в Кюстендил

На 23 юни в гр. Кюстендил бе открито 11-то издание на традиционния „Празник на черешата“. Това е единственото по рода си събитие в България, където всички могат да се докоснат до красотата и вкуса на черешовия плод, представена в произведения от череши, казаха организаторите. Празникът е посветен на прославата на Кюстендилския край като овощната градина на България.

Организатори на празника, който се отбелязва три дни, са Община Кюстендил, заедно с местния Институт по земеделие.

Сред гостите на празничното откриване на събитието бяха Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, и Адрианополският епископ Евлогий – игумен на Рилската света обител. Гост бе и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, както и кметът на македонската община Куманово Максим Димитриевски.

Кюстендилци и гостите на града поздрави Белоградчишкият епископ Поликарп и предаде благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, за здраве, благословени години в мир, любов, единство и преуспяване.

Директорът на Института по земеделие в Кюстендил Димитър Домозетов представи перспективни сортове череши за страната и района. Той посочи, че 68 страни в света отглеждат череши. Първенци в производството в световен мащаб са Турция, Ирак и САЩ. По площи и продукция България е на 14 място в света, посочи Домозетов. В Кюстендилско череши се отглеждат на около 19 хиляди декара, като увеличението в сравнение с миналата година е около 1000 дка, обясниха специалисти от Института по земеделие.

На празника се състоя и конкурс за най-едра череша, най-атрактивно вешало и най-красив черешов щанд. Наградният фонд е в размер на шест хиляди лева.

Специално за посетителите на Кюстендил и всички желаещи Община Кюстендил е подготвила информационен тур, обхващащ всички културно-исторически обекти в града.

За по-богат снимков материал: https://flic.kr/s/aHsmi19iFb

Снимки

Празникът на черешата в гр. КюстендилБелоградчишки епископ ПоликарпПразникът на черешата в гр. КюстендилПразникът на черешата в гр. КюстендилПразникът на черешата в гр. КюстендилПразникът на черешата в гр. КюстендилПразникът на черешата в гр. КюстендилПразникът на черешата в гр. Кюстендил
« предишна новинаследваща новина »