ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света Литургия и офикия за рождението на св. Йоан Кръстител в с. Томпсън

24 юни 2018 22:33, Софийска митрополия
Архиерейска света Литургия и офикия за рождението на св. Йоан Кръстител в с. Томпсън

На 24 юни Православната църква отбелязва празника Рождение на св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен. С Благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети храм „Св. Йоан Кръстител“ в с. Томпсън, Община Своге и оглави неделната света Литургия.

В светата Литургия съслужиха свещ. Росен Андонов – енорийски свещеник на с. Томпсън, дякон Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

Клиросното пение бе оглавено от г-н Андрей Касабов, началник на Културно-информационен отдел при Софийска света митрополия.

По време на светата Литургия, с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, епископ Поликарп произведе в протойерейско звание свещеник Росен Андонов. Преди офикията епископ Поликарп се обърна със слово към присъстващите в храма християни и похвали отец Росен за неговите неуморни трудове, достойно служение и правилно обгрижване на словесното стадо Христово и призова неговият пример да бъде последван от други свещеници, а отличието му, да му бъде за поощрение, смирение и усърдие в свещеническото служение.

След празничното служение, епископ Поликарп произнесе слово, в което запозна присъстващите с историята на рождението на св. Йоан Кръстител, както и с важни моменти, които е необходимо съвременното ни общество да види, вземе и се украси, подражавайки на праведните родители на светия Кръстител. Епископ Поликарп поздрави изпълнилите храма вярващи християни от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела много здраве, радост и духовни сили.

Предстоятелят на храма прот. Росен благодари на епископ Поликарп за гостуването и благословението и, поднасяйки му букет цветя, се помоли Богу, по-често в молитва и песнопение да се виждат и радват в Бога.

С подобаващо благоговение, пред храма, бе отслужено водоосвещение и бяха поръсени със светена вода присъстващите християни.

За по-богат снимков материал: https://www.flickr.com/photos/154308224@N03/sets/72157668426358527/

Снимки

Храм св. Йоан Кръстител в с. ТомпсънПразнична утреня с епископ ПоликарпПразнична утреня с епископ ПоликарпАрхиерейска св. Литургия в с. ТомпсънКлиросните певци, водени от г-н Андрей КасабовАпостолско четиво на литургиятаЕвангелско четиво с дякон Костадин ТреневАрхиерейска света Литургия и офикия за рождението на св. Йоан Кръстител в с. Томпсън
« предишна новинаследваща новина »