ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Среща на Българския патриарх Неофит с кардинал Валтер Каспер

25 юни 2018 13:00, Българска Патриаршия
Среща на Българския патриарх Неофит с кардинал Валтер Каспер

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна с кардинал Валтер Каспер. Срещата се проведе в сградата на Софийска св. митрополия, а в нея участие взеха Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, и доц. д-р дякон Иван Иванов.

Кардинал Валтер Каспер е почетен председател на Папския съвет за насърчаване на единството между християните и е на посещение в страната по повод празника на светите апостоли Петър и Павел. Той предаде поздрави от името на папа Франциск на Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП.

В хода на срещата бяха изтъкнати традиционно добрите взаимоотношения между Българската православна църква и Римокатолическата, като бяха припомнени двете дарения на св. мощи от страна на Ватикана към Русенската и Доростолската епархии - тези на св. Георги Победоносец и на св. Дасий Доростолски, както и храмовете, предоставени за ползване на българските православни общности в Европа. "Светиите правят общението между двете църкви възможно, имайки предвид общата ни история през първото хилядолетие", заяви кардинал Каспер.

Двете страни се обединиха около изключително важната роля на семейството, което е ядрото на всяко едно общество. Обсъдени бяха и проблемите, пред които е изправена съвременна Европа и обществото, касаещи човешкото достойнство и миграцията. В края на срещата бяха разменени подаръци с пожелание за още по-добро съработничество.

Текст и снимки: Ангел Карадаков

Снимки

Среща на Българския патриарх Неофит с кардинал Валтер КасперСреща на Българския патриарх Неофит с кардинал Валтер КасперСреща на Българския патриарх Неофит с кардинал Валтер КасперСреща на Българския патриарх Неофит с кардинал Валтер КасперСреща на Българския патриарх Неофит с кардинал Валтер КасперСреща на Българския патриарх Неофит с кардинал Валтер КасперСреща на Българския патриарх Неофит с кардинал Валтер КасперСреща на Българския патриарх Неофит с кардинал Валтер Каспер
« предишна новинаследваща новина »