ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Врачанският митрополит ще оглави богослуженията за празниците Петровден и Събор на светите апостоли

26 юни 2018 13:41, Врачанска митрополия
Врачанска митрополия

С всенощно бдение тази година във Враца ще бъде отбелязан празникът Събор на светите славни и всехвални 12 апостоли. Катедралният храм в града носи името на 12-те Христови ученици и това е поводът за особено тържественото честване. Съборно паметта им се празнува на 30 юни, което е на следващия ден след Петровден.

Богослуженията за деня на светите първовърховни апостоли Петър и Павел във Враца ще започнат още на 28 юни (четвъртък) с празнична вечерня. Тя ще бъде отслужена от 18 ч. в катедралния храм “Св. апостоли” и ще бъде оглавена от Врачанския митрополит Григорий. На 29 юни (петък), когато честваме паметта на светите апостоли Петър и Павел, в същия храм, в 9 часа, ще започне архиерейска света Литургия. Богослужението ще бъде предстоявано от Врачанския владика, а участие в Литургията ще вземат и свещеници от епархията. В същия ден вечерта, отново в храма “Св. апостоли”, от 18 ч. ще започне всенощното бдение за празника Събор на светите 12 апостоли. Специално, за да участват в него, от София във Враца ще пристигнат певци от мъжкия хор за византийско пеене “Св. Наум Орхидски” с ръководител Андрей Касабов.

В съботата, на 30 юни, когато честваме паметта на 12-те апостоли, в 9 часа в катедралния храм “Св. апостоли” ще започне празничната света Литургия. Тя ще бъде водена от Врачанския митрополит Григорий в съслужение с врачански свещеници.

« предишна новинаследваща новина »