ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Врачанският митрополит Григорий участва в Международна православна конференция, организирана от Александрийската патриаршия

26 юни 2018 13:45, Българска Патриаршия
Представителите на поместните църкви заедно с Негово Светейшество Александрийския патриарх Теодор II

По решение на Св. Синод на БПЦ-БП от 14.05.2018 г., прот. № 8, Врачанският митрополит Григорий бе определен да вземе участие в Международна православна среща, организирана от Александрийската патриаршия.

На 24 юни бе отслужена тържествена св. Литургия в манастира "Св. Сава", възглавена от Негово Светейшество патриарх и папа на Александрия и цяла Африка Теодор II, в която молитвено участие взеха представителите на Поместните православни църкви, които присъстват в Международния форум. Срещата се провежда в дните 24-27 юни на тема: "Свети свещеномъченик, Патриарх Александрийски и след това Константинополски, Кирил Лукарис", и е по повод 380 години от мъченическата му смърт. Той бе причислен към лика на светиите през октомври 2009 г.

На 25 юни конференцията започна с прочитането на официалните приветствия от представителите на Поместните православни църкви.

Митрополит Григорий прочете приветствие от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП, в което се казва: "Днес – в началото на третото хилядолетие след дивното Въплъщение на Божия Син и Слово, Господ наш Иисус Христос, – когато човечеството все повече и все по-упорито се отдалечава от Христа и Неговата Църква, и върви по свои собствени пътища, въпросът за мисията и свидетелството на Църквата се изправя пред нас с нова и още по-голяма от когато и да било острота, тъй като сред нас и около нас текат процеси, които заплашват да подринат самите основи на съвременната, изградена от християнството, цивилизация и да върнат човешкия род в състояние по-лошо и от древното езичество. В такива дни и години Църквата и всички ние имаме особена нужда от примери и образци за усърдно и всеотдайно пастирско служение, какъвто безспорно за цялата Православна църква е и винаги ще бъде свети Кирил Лукарис, патриарх Александрийски и Константинополски".

В конференцията участват представители на Константинополската, Руската, Българската патриаршии, както и на Кипърската, Атинската, Полската архиепископии и Православна църква на Чешките земи и Словакия. Доклади бяха прочетени от митрополита на Найроби Макарий, митрополита на Петра и Херонисос Герасим и прот. Николай Какавелакис. В темите бе обърнато внимание на живота и делото на големия йерарх, както и на неговите богословски трудове. В края на деня представителите на Поместните църкви се срещнаха с Генералния консул на Гърция в Александрия - г-н Емануил Какавелаки.

Текст: Ангел Карадаков
Снимки: Александрийска патриаршия

Снимки

Тържествено богослужение в манастира "Св. Сава"Тържествено богослужение в манастира "Св. Сава"Тържествено богослужение в манастира "Св. Сава"Врачанският митрополит Григорий участва в международна православна конференция организирана от Александрийската патриаршия Врачанският митрополит Григорий участва в международна православна конференция организирана от Александрийската патриаршия Врачанският митрополит Григорий участва в международна православна конференция организирана от Александрийската патриаршия Врачанският митрополит Григорий участва в международна православна конференция организирана от Александрийската патриаршия Свети свещеномъченик, Патриарх Александрийски и след това Константинополски, Кирил Лукарис
« предишна новинаследваща новина »