ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична архиерейска вечерня в чест на св. апостоли Петър и Павел

29 юни 2018 14:16, Софийска митрополия
Архиерейска вечерня в храм Св. Петър и Павел

В навечерието на Петровден, на 28 юни, в столичния храм „Св. апостоли Петър и Павел” в кв. „Разсадника“, бе отслужена празнична вечерня с петохлебие. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит вечерното богослужение беше възглавено от столичния викариен епископ – Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. В съслужение с него бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Кирил Дидов – предстоятел на храма, протойерей Стилиян Табаков, протойерей Дилян Цветков, свещеник Стоян Димитров, свещеник Лъчезар Вълков, йеродякон Вартоломей и дяконите Антоний Ковачев и Костадин Тренев. Клиросните певци бяха водени от г-н Андрей Касабов.

За трета поредна година на празничното богослужение беше изпълнен антифонно канонът на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, специално преведен на съвременен български език и музикално адаптиран по гръцки музикални образци от ставр. ик. Кирил Дидов. На всички миряни в храма беше раздаден текстът на молебния канон и всички заедно изпълняваха песнопението с певците и свещенослужителите. За поклонение на многобройните богомолци в храма бяха изнесени мощи на св. апостоли Петър, Павел и Филип.

„Апостол Петър… казва "Бъдете добротворци", защото за да постъпваш евангелски, да живееш вярно, означава да си добротворец – да бъдеш добър и да приемаш всички останали като добри… Но и именно чрез това добротворство, чрез това духовно назидание, човек още приживе да въплъти във себе си онези христови заповеди, които са вяра, надежда и най-вече любов, в съвършенство“, каза в словото си Негово Преосвещенство в края на светата богослужба. Епископ Поликарп поздрави отец Кирил, свещенството и всички миряни в храма с празника на светите първовърховни апостоли, от свое име и от името на Светейшия Български патриарх Неофит, като пожела много и благословени години, мир, здраве и благоденствие, сплотеност, като едно голямо християнско семейство, в придобиване и утвърждаване във всяко добро и полезно дело.

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/2365-20180628

Текст и снимки: Мартин Митов

Снимки

В храм Св. ап. Петър и ПавелПосрещане на епископ Поликарп в храмаБелоградчишки епископ ПоликарпНа певницатаПоследование на петохлебиетоПразнична вечерня в храм Св. Петър и ПавелБелоградчишки епископ ПоликарпПразнична вечерня в храм Св. Петър и Павел
« предишна новинаследваща новина »