ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Петровден в Бачковския манастир

29 юни 2018 17:48, Бачковска света обител
Св.св.Петър и Павел, новопочистен стенопис от главната църква, 1850г.

Днес отбелязваме паметта на първостроителите на кораба на нашето спасение – светата Православна църква, апостолите Петър и Павел, положили кръв и кости в основата му. И двамата избрани и поведени в светото дело, въпреки съпротивата на човешкото в тях, по волята на Иисуса Христа. На „камъка на вярата”, отрекъл се, за да полегне, и на „прогласителя”, ослепен, за да прогледне, дължим „съда” на вярата, надеждата и любовта, който вече повече от две хиляди години се люшка на вълните на отсамния живот, но превежда преданите Нему в селенията на праведните. Да се поклоним прочее на първооснователите и да се поучим от търпението и себеотрицанието и примера, даден ни, че на основаното в името Господне, портите адови няма да надделеят.

Светлият празник на св. ап. Петър и Павел бе почетен в Бачковския манастир с тържествено богослужение, водено от игумена на манастира архим. Самуил в съслужение с манастирското братство и при молитвеното участие на дошлите да се поклонят миряни.

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

Снимки

Петровден в Бачковския манастирПетровден в Бачковския манастирПетровден в Бачковския манастирПетровден в Бачковския манастирПетровден в Бачковския манастирПетровден в Бачковския манастир
« предишна новинаследваща новина »