ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Лозенският манастир „Св. ап. Петър и Павел“ тържествено отпразнува манастирския си празник

30 юни 2018 09:37, Софийска митрополия
Празничен водосвет в двора на манастира

На 29 юни, Петровден, девическият манастир „Св. апостоли Петър и Павел“, край с. Лозен тържествено отбеляза своя най- голям манастирски празник. По повод празника скъп гост на светата обител бе софийският викарен епископ Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, който за първи път посещава св. обител в качеството си на викарий на Софийския митрополит.

С благословението на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит той възглави празнична архиерейска литургия като в съслужение с него влязоха ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на епархията, столични духовници и свещеници от околните на манастира енории, както и трима дякони, ръководени от протодякон Александър Нешев.

Еп. Поликарп и придружаващите го духовници бе посрещнат на манастирската врата от игумения Марина, която сърдечно го приветства с добре дошъл.

Манастирът, възродил се през последните трийстина години, се превърна в духовен оазис за мнозина християни – духовници и миряни от столицата. Затова и в този ден събрани от почитта си към светите първопрестолници Петър и Павел част от тях дойдоха в съборния манастирски храм, за да влязат в Христовата радост, да отправят топли молитви към Христовите апостоли, наречени от Църквата "първовърховни", които със своята ревност са показали как трябва да живеем, за да бъдем Христови и какво може да направи човек, който отдава живота си на Бога.

В дъждовния юнски ден мнозина вярващи от рано сутринта идваха в манастира, палеха свещи, записваха служби за здраве и благоденствие, оставяха своите дарове, след което отново се отправяха към своите работни ангажименти.

В чест на манастирския празник целият храм бе обсипан със свежи цветя, красиво и пищно оформени, както върху иконите, така и аранжирани в големи вази, поставени под тях. С преизпълнени сърца духовенство и народ молитвено влязоха и участваха в светата богослужба. Към присъстващите се присъединяваха все повече християни от цялата околия, които пееха и се молеха с думите на църковното последование. Мнозина усетили благодатта, която извира от единението и общата молитва все по ревностно и с благодарно сърце отправяха своя духовен взор към Всеподателя Бога.

По време на литургията, с благословението на Българския патриарх Неофит, бе отличен с офикия „протоиерей“ свещеник Ангел Николов Столинчев от столичния храм „Св. Параскева“.

Новият протоиерей е роден на 6 май 1972 г. в гр. Сандански. Внук е на извесния в близкото минало архиерейски наместник на Санданска духовна околия, Ангел Столинчев. Основно и средно образование придобива в родния си град, след което продължава обучението си в Духовната академия“ Св. Климент Охридски“/ по- късно преобразувана в Богословски факултет на СУ/, която завършва през 1995 г. Ръкоположен е за свещеник през 1994г. и е на енорийско служение последователно в софийските храмове „ Св. Преображение“ и „ Св. Параскева“.

Владиката му пожела тази награда да му бъде за радост и духовно поощрение, за да служи „както досега, така и занапред все така ревностно на Бога, на Църквата и на народа Божий.“

В края на литургията с пламенно и вдъхновено пастирско слово се обърна еп. Поликарп. Той припомни призоваването на първовърховните апостоли Петър и Павел, тяхното свидетелство и служение на Бога.Той преподаде патриаршеския благослов на боголюбивия народ изпълнил храма и отправи благопожелания. Владиката приветства с манастирския празник игумения Марина и сестра Варвара, и всички поклонници, които помагат в светата обител, като им благопожела здраве и преуспяване в духовната борба. От името на Пловдивския митрополит Николай, духовен наставник на св. обител, на сестринството и от свое име приветствие към епископа произнесе ефимерият - отец Захари, който му поднесе в дар ръчно изработени свещи които да му послужат при архиерейските богослужения.

По традиция след литургията в храма бе отслужен празничен водосвет в двора на манастира край манастирската чешма, на която е поставена мазаична икона с герба на Девическата обител.

След богослужбите, сестринството покани в манастирската тапезария всички дошли да вземат участие в апостолския празник.

С пожелания за нови духовни тържества в светата обител духовенство и миряни се разделиха и си пожелаха под покрова на светите апостоли да живеят в мир и благоденствие.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимки

Съборният храм на манастираПострижение на нови четциАрхиерейска св. Литургия в Лозенския манастирАрхиерейска св. Литургия с Белоградчишки епископ ПоликарпАрхиерейска св. Литургия с Белоградчишки епископ ПоликарпАрхиерейска св. Литургия с Белоградчишки епископ ПоликарпСестрите на певницатаОфикия протойерей за отец Ангел Столинчев
« предишна новинаследваща новина »