ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Троянския манастир се проведе семинар на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“

14 юли 2018 19:50, Троянски манастир
Троянската св. обител

От 8 до 10 юли в Троянската ставропигиална света обител се проведе първият летен семинар с международно участие на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“. Главен организатор на събитието беше дякон Орлин Янчев, секретар на Русенската св. митрополия, а координатор – г-н Андрей Касабов, началник на „Културно-информационния отдел“ към Софийската св. митрополия.

Семинарната програма на 9 юли откри домакинът - Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Троянския манастир. Бяха прочетени и приветствия от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и Негово Всесветейшество архиепископа на Константинопол – Новия Рим и Вселенски патриарх Вартоломей.

„Светата православна Църква е съхранила през вековете своята песенна традиция. Тази православна музикална култура е не само наше национално наследство, а общобалканско и общоевропейско богатство, което с гордост стои в съкровищницата на световните човешки достижения. Всичко това ни изпълва с радост и достойнство, че сме носители на тези непреходни Христови истини, обгърнати в музикалната мистика на православната ни Църква“, се казваше в посланието на патриарх Неофит.

„Църковната музика обогатява богослужебното преживяване и набавя благозвучното изразяване на църковната молитва, която издига ума на човека в мисъл за Бога… Освен това църковната музика е вдъхновила и другата музикална традиция и е спомогнала по много начини в образуването на музикалната чувственост на православните народи“, се казва в посланието на патриарх Вартоломей, завършващо с пожеланието: „Имайки убеждението, че по време на този летен семинар ще бъде показан за още един път благотворният принос на Вселенската патриаршия за изграждането на православната ви идентичност, но и приносът на православието към световната култура от древност до свършека на света, увенчаваме ви с нашето патриаршеско благопожелание и благослов...“.

Програмата на семинара започна с доклада на доцент архимандрит Нектариос Парис, преподавател по византийска музика в Солунския университет „Македония“, Гърция, на тема ,,Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“. Темата предизвика огромен интерес сред присъстващите над 30 църковни певци, преподаватели и монаси, събрани в зала „Архимандрит хаджи Макарий“ на обителта.

Следваше докладът на г-н Симеон Канакис - докторант, преподавател по източно пеене в духовната семинария в гръцкия гр. Ксанти, на тема „Основни познания за исона“.

След обедната почивка семинарът продължи с доклад на г-ца Апостолия Горголица – музиколог и докторант в Солун, на тема „Преподаването на източно църковното пеене за деца в предучилищна и училищна възраст“. Гостите от Гърция четяха докладите си на гръцки, като дякон Орлин Янчев превеждаше на български, а след това и въпросите към тях на гръцки.

Следваше презентацията на г-н Никола Антонов - псалт и преподавател по източно църковно пеене при софийския храм „Рождество Христово“, на тема „Източно църковното пеене като начин за катехизация на деца и възрастни“, негов асистент беше г-жа Велина Андонова, преподавател в неделното училище към същия столичен храм.

Д-р Любомир Игнатов – преподавател по източно църковно пеене в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и в Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“, представи доклад на тема „Динамика в осмислянето на църковното пение в периода IV-VI век (аксиология и праксиология)“. Следваше доклада на архимандрит Макарий Чакъров – брат на Рилския манастир, на тема „Цьрковно-музикална дейност в Рилската света обител през XIX век“.

Последният доклад в официалната програма беше на д-р Даниел Йорданов, преподавател по източно църковно пеене в ПБФ при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, на тема „Музикалният превод по примери от Воскресника на хаджи Ангел Севлиевец“. Дискусиите по темите, предложени на семинара, продължиха и извън залата до късно вечерта.

На следващия ден (вторник) всички участници се включиха в утренята и светата Литургия в съборния манастирски храм „Успение Богородично“. Богослужението възглави архимандрит Макарий, в съслужение с йеромонах Мелетий - зам. ректор на Софийската семинария, и йеромонах Стефан от братството на Троянската св. обител. Останалите участници и гости на семинара бяха разпределени на двете певници, изпълнявайки антифонно песнопенията на богослужебното последование.

След св. богослужба бяха раздадени удостоверения за участие, както и много подаръци от домакините, предоставили безупречни условия, благоприятна обстановка и сърдечно гостоприемство за провеждането на семинара. Разходите организирането на семинара бяха дарени от любезни спомоществуватели, които по древна църковна традиция искаха имената им да останат анонимни, за Божия слава.

С пожелания за ново издание на проявата, вдъхновени и обогатени от творческата атмосфера на срещата, всички се разделиха в очакване на нови срещи, които да се превърнат в добра традиция, допринасяща своя плод в изследването на богатството на източното църковно пеене.

Текст и снимки: Мартин Митов

Снимки

В Троянския манастир се проведе семинар на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“В Троянския манастир се проведе семинар на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“В Троянския манастир се проведе семинар на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“В Троянския манастир се проведе семинар на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“В Троянския манастир се проведе семинар на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“В Троянския манастир се проведе семинар на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“В Троянския манастир се проведе семинар на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“В Троянския манастир се проведе семинар на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“В Троянския манастир се проведе семинар на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“В Троянския манастир се проведе семинар на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“В Троянския манастир се проведе семинар на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“В Троянския манастир се проведе семинар на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“В Троянския манастир се проведе семинар на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“В Троянския манастир се проведе семинар на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“В Троянския манастир се проведе семинар на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“В Троянския манастир се проведе семинар на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“В Троянския манастир се проведе семинар на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“В Троянския манастир се проведе семинар на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“В Троянския манастир се проведе семинар на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“В Троянския манастир се проведе семинар на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“В Троянския манастир се проведе семинар на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“В Троянския манастир се проведе семинар на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“В Троянския манастир се проведе семинар на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“В Троянския манастир се проведе семинар на тема „Богословие, ритмика и метрика на източното църковно пеене“
« предишна новина