ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Освещаване и архиерейска св. Литургия в храм „Св. Неделя“ в с. Росоман

04 юли 2018 16:31, Софийска митрополия
Архиерейска св. Литургия с Белоградчишки епископ Поликарп в с. Росоман

На 4 юли, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, беше извършено освещаване чрез полагане на антиминс на храм „Св. мчца Неделя“ в село Росоман, община Божурище. Целият чин и първата св. Литургия в новоосветения Дом Божи бяха оглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с него бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, архимандрит Никанор Мишков, ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Асен Божилов, свещеник Богомил Вангелов – предстоятел на църковното настоятелство на обновения храм, йеродякон Вартоломей и дякон Костадин Тренев.

Клиросните песнопения изпълняваха свещ. Петър Василев, Петър Славов и Мартин Митов, водени от г-н Андрей Касабов.

Храмът в селото е построен през 1921/22 г., но през 2003 г. е запален и изгаря почти напълно. Впоследствие е възстановен (на практика новопостроен) от г-н Иван Гърков, а иконите на иконостаса са изрисувани и подарени на църквата от курсисти от Центъра за православно изкуство към храм „Покров Богородичен“, с ръководител г-жа Младенка Ланджева.

„Бог да снизходи над тази сграда и тя да бъде молитвен дом за духовна утеха, утвърждение в доброто и полезното на всички онези, които живеят в това село, на всички, които идват на поклонение и на молитва в този храм…“, пожела Негово Преосвещенство в словото си след края на светата богослужба. Епископ Поликарп припомни житието на св. мъченица Неделя (Кириакия), патрон на новоосветения храм, давайки за пример нейната силна вяра, спомогнала ѝ да издържи тежките изпитания и мъчения.

От името на всички християни в енорията благодарности поднесе отец Богомил Вангелов, който призова всички отново да се съберат в Божия Дом в събота - 7 юли, деня на св. мъченица Неделя и празник на храма.

След отпуста прозвуча многолетствие и Белоградчишки епископ Поликарп раздаде анафора на вярващите, а след това всички се включиха в братската трапеза, приготвена с много старание от жените в селото.

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/2373-20180704

Текст и снимки: Мартин Митов

Снимки

Храм Св. Неделя в с. РосоманПосрещане на епископ Поликарп в храмаИзмиване на св. престолЛития за освещаване на храмаГоспод сил, Той ест Цар слави!Запалване на първия огън в храма - от г-н Иван ГърковЕвхаристиен канон в св. олтарБелоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит
« предишна новинаследваща новина »