ЛЕСТВИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

СЪДБАТА НА СВ. ЙОАНОВАТА ДЕСНИЦА

† Смоленски епископ НЕСТОР
ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ВЪЗВРЪЩАНЕ НА МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

Написано от дякон Владислав Граматик
РАЗМИШЛЕНИЯ

РАЗМИШЛЕНИЯ

Св. Николай Велимирович
ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

ПРАВОСЛАВЕН МИСТИЦИЗЪМ

+ Левкийски епископ ПАРТЕНИЙ
СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

СВ. АПОСТОЛ ПАВЕЛ

Д-р Десислава Панайотова
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Премиера на книгата „Апокалипсис“ в Енорийския център при столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“

11 юли 2018 11:27, Софийска митрополия
Премиера на книгата „Апокалипсис“ в Енорийския център при храм „Св. св. Кирил и Методий“

На 9 юли 2018 г. в Енорийската зала на храм „Св. св. Кирил и Методий“ се състоя дългоочакваната премиера на първия български превод на книгата „АПОКАЛИПСИС. Тълкувание на книга „Откровение“. Том 1 – Седемте златни светилника“ от архим. Атанасий Митилинеос.

Тя се издава от нашия храм с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Официални гости от страна на Софийска св. митрополия бяха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, Софийски викарий, и Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия. Те бяха посрещнати от предстоятеля на храм „Св. св. Кирил и Методий“ Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Александър Величков Георгиев. Те, заедно с храмовия свещеник о. Захарий Димитров и с останалите софийски свещенослужители, уважили събитието, влязоха в препълнената зала, в която аудиторията с вълнение очакваше представянето на автора на книгата, българския издателски екип и самата книга.

С благословението на ставр. ик. Александър Величков представянето води д-р Десислава Панайотова, директор на Енорийския център и на ЦРИК „Св. св. Кирил и Методий“, член на издателския екип и богословски редактор на новата книга. Тя представи известния гръцки духовник, игумен, проповедник, катехизатор и мисионер архим. Атанасий Митилинеос (1927–2006), който служи на Трисветия Бог и Православната Църква с пастирска любов, изповедническа твърдост и светоотечески дух. Тя подчерта, че според свидетелството на негови духовни чеда, наред с учителската и проповедническата си дарба, още приживе архим. Атанасий проявявал също разсъдливост и прозорливост. Твърд изобличител на масонството, на икуменизма, на съмолитстването с еретици и на ересите и сектите, архим. Атанасий със своите дългогодишни беседи е бил магнит за вярващите православни християни в Гърция, които постоянно идвали да го слушат, както в град Лариса, така и във възстановения от него манастир „Комниниу“ или „Успение Богородично и св. Димитрий“ до с. Стомио. Част от тези беседи (ок. 100) представляват изчерпателно тълкувание на всеки стих от новозаветната книга „Апокалипсис“ („Откровение“) на св. Йоан Богослов. 15 от тези беседи влизат в първия том „Седемте златни светилника“, преведен на български език за първи път у нас.

В представянето на новото издание се включи и преводачът от гръцки език Алексей Стамболов, който подчерта, че освен брилянтно тълкувание на „Апокалипсис“, книгата на архим. Атанасий Митилинеос е и безценен катехизис на православната вяра, в който старецът убедително ни наставя, че за да наследим Божието царство не е достатъчно да бъдем само добри граждани - на това би могъл да ни научи и Платон. А че трябва преди всичко да сме истински християни, изпълнени с радост и надежда в Този, Който казва: „Ида скоро!“ Г-н Стамболов отбеляза, че посланието на книгата е оптимистично, макар и да е свързано с края на историята и с края на света. Защото такъв е библейският дух, такова е и тълкуванието на архим. Атанасий. И както св. отци ни учат, така и той ни поучава да живеем с упование, че при всички обстоятелства в нашия живот, дори и при най-страшните изпитания, Божията десница е с нас, само да Му бъдем верни докрай.

Инициаторът и координаторът на изданието г-н Аспарух Коев, курсист и енориаш при храма, разказа как проектът е тръгнал от първоначалното му желание аудиобеседите на архим. Атанасий Митилинеос да достигнат до хората в България на български език. Но скоро след това проектът се оказва много по-сериозен и с общите усилия на целия екип и с финансовата подкрепа на храм „Св. св. Кирил и Методий“ тя се превърна в уникално богословско издание, притежаващо както вероизповедна, така и висока научна стойност.

Бяха представени и останалите членове на екипа: ръководителя на Издателския център при храма Маргарита Димитрова (предпечат), Нели Запрянова (дизайн и корица) и иподякон Ивайло Добрев (коректура). Техният безценен принос направи възможно завършването и издаването на книгата! Специална благодарност заслужават и свещ. Захарий Димитров, Мариана Коева и Антони Димитров за тяхната помощ във финализирането на целия проект!

Пастирско обобщение на представянето направи в своето слово ръководителят на издателския екип ставр. ик. Александър Величков, който каза: „Бог даде топлата и жива проповед на архим. Атанасий да достигне и до българския народ като продължение на святото дело на апостолската Петдесетница, в което за Св. Дух разните човешки езици не са преграда, а напротив – средство за достигане на Божието откровение до всеки един от нас. И тъй като нашият храм е под закрилата на равноапостолните ни просветители, на изобличителите на ересите и на забележителните преводачи на Свещеното Писание св. братя Кирил и Методий, убедени сме, че с тяхната духовна подкрепа нашето начинание се увенча с успех! То извира от присъщата на Църквата учителна мисия, плод е на дългогодишната катехизаторска дейност в храм „Св. св. Кирил и Методий” и е неин светъл венец.“ О. Александър посочи, че новата преводна книга особено ползотворно ще подпомогне всички преподаватели, ученици, семинаристи, студенти и курсисти по Православие, които изучават Библията, Новия Завет и в частност книга „Откровение“, и че тя ще бъде надеждна опора за търсещите верен отговор по въпросите за края на света и участта на човешката цивилизация. О. Александър благодари на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за благословението тази книга да бъде преведена и издадена от нашия храм. Отец-предстоятелят отдаде възхвала на Бога, „Който и в наше време не ни оставя без добри наставници във вярата. Чрез тях – добрите учители и истинските духовни пастири, Господ ни държи в ревност и дръзновение, за да стоим добре пред Него, да ходим праведно по Неговите пътища и да помним думите Му, които са сладки и в най-горчивите изпитания на нашия живот: „Бъди верен до смърт, и ще ти дам венеца на живота” (Откр. 2:10).“

От името на Светейшия патриарх поздравление за вдъхновяващата и многополезна книга накрая отправи Софийският викарий владика Поликарп, който сподели, че едва на състоялата се премиера в пълнота е осъзнал кой е архим. Атанасий Митилинеос, с когото се е срещал преди години в манастира „Комниниу“ в Гърция.

Епископ Поликарп благодари на о. Александър и на целия екип за усърдието и постигнатия успех и изрази надежда, че книга „Апокалипсис“, т. 1, е едно добро духовно начало, което ще има своето продължение в следващите томове, защото „имаме нужда от такива четива, които да ни учат, да ни просвещават в истината“.

В края на премиерата бяха зададени въпроси от аудиторията, след което всички налични в залата бройки на новата книга бяха изкупени, а вярващите изразиха своята благодарност, че е поставено началото на такава ценна поредица, която ще принесе голяма духовна полза на всички.

Книга "Апокалипсис. Седемте златни светилника" можете да закупите в някои от големите столични храмове и в някои книжарници в София като:

- Храм "Св. св. Кирил и Методий" (ул. "Г. Вашингтон" № 47). За поръчки пишете на е-мейл: enor_izdat_centar@abv.bg ;

- Ротондата "Св. вмчк Георги";

- Храм "Св. Неделя";

- Храм "Св. Седмочисленици"

- Руски храм-подворие "Св. Николай Мирликийски Чудотворец"

- електронната книжарница "Лествица" - http://www.lestvitsa.org/ ;

- "Български книжици";

- "Къща за птици".

Предстои разпространението на книгата и в Рилския манастир, Пловдив, Шумен, Бургас и в други епархийски центрове и архиерейски наместничества в цяла България.

За допълнителна информация по продажбата на книгата следете нашия сайт.

Приятно и душеспасително четене!

http://youtu.be/4q0hfEq21sw

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Мариана Коева, Мина Пулиева

Снимки

Премиера на книгата „Апокалипсис“ в Енорийския център при храм „Св. св. Кирил и Методий“Премиера на книгата „Апокалипсис“ в Енорийския център при храм „Св. св. Кирил и Методий“Премиера на книгата „Апокалипсис“ в Енорийския център при храм „Св. св. Кирил и Методий“Премиера на книгата „Апокалипсис“ в Енорийския център при храм „Св. св. Кирил и Методий“Премиера на книгата „Апокалипсис“ в Енорийския център при храм „Св. св. Кирил и Методий“Премиера на книгата „Апокалипсис“ в Енорийския център при храм „Св. св. Кирил и Методий“Премиера на книгата „Апокалипсис“ в Енорийския център при храм „Св. св. Кирил и Методий“Премиера на книгата „Апокалипсис“ в Енорийския център при храм „Св. св. Кирил и Методий“Премиера на книгата „Апокалипсис“ в Енорийския център при храм „Св. св. Кирил и Методий“Премиера на книгата „Апокалипсис“ в Енорийския център при храм „Св. св. Кирил и Методий“Премиера на книгата „Апокалипсис“ в Енорийския център при храм „Св. св. Кирил и Методий“
« предишна новинаследваща новина »