ЛЕСТВИЦА

ТАЙНАТА НА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

ТАЙНАТА НА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

Св. Игнатий Богоносец
ЗА МОЛИТВАТА

ЗА МОЛИТВАТА

Св. праведен Йоан Кронщадски
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Мощи на св. Йоан Кръстител ще закрилят Сливенска епархия

03 август 2010 09:20, Сливенска митрополия
Св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен

И това лято разкопките на остров Св. Иван край гр. Созопол продължиха. Вече трета година екип на археолога проф. д-р Казимир Попконстантинов (който е завършил и Софийската духовна семинария, по времето, когато тя беше интернирана в Черепишкия манастир) проучва острова, на който се намират основи на най-древния манастир ”Св. Йоан Предтеча” от края на ІV и началото на V век. През този археологически сезон се извършват сондажни изкопи в основите на манастирската базилика. При разчистване на изкопната маса в олтарната част археолозите откриха мраморна мощехранителница с размери 18/14 см. Проф. Попконстантинов твърди, че тази мощехранителница е от V век и е убеден, че в нея се съхраняват свети мощи. При самото им откриване имаше само предположения на кой светец са. На следващия ден мощехранителницата бе пренесена в Историческия музей на гр. Созопол.

На 1 август 2010 г. около 12,00 ч. комисия в състав Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий, проф. Божидар Димитров, проф. Казимир Попконстантинов и други археолози, в присъствието на областния управител на Бургас, кметовете на Бургас и Созопол, народни представители от Бургаски избирателен район, представители на медиите и множество православни християни, отвори мощехранителницата, която се оказа, че е изработена от алабастър. Установи се, че в нея се покоят свети мощи (един зъб, частица от челюст и частица от ръка). Проф. Попконстантинов е категоричен, че това са мощи на св. Йоан Кръстител. Твърденията му се основават на надписа на гръцки, който гласи: ”Господи, помагай на Твоя раб Тома, който пренесе на 24 юни…” По нататък надписът още не е разчетен. Тъй като е упомената датата 24 юни, когато Църквата празнува Рождението на св. Йоан Предтеча, и е разчетено името Йоан, професорът е категоричен, че това са мощите на Кръстителя Господен. Според него алабастрената мощехранителница може да бъде оставена като експонат в историческия музей, но светите мощи задължително трябва да бъдат пренесени и поставени за поклонение в православен храм.

За духовното значение на светите мощи говори Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий. ”Светите мощи притежават голяма духовна сила. Понеже светиите са прославили Бога, затова и Бог ги е прославил чрез нетленни свети мощи. Светите мощи са голямо духовно богатство и затова към тях се отнасяме с благоговение и поклонение. Молим ходатайството на светиите пред Бога, за да ни пази Той от всякакви злини и да ни дарува душевно и телесно здраве” - каза владиката. Той предложи светите мощи да бъдат поставени в храм ”Св. Георги” в Созопол, където се пазят свети мощи на св. Андрей Първозвани и частица от светия Кръст Господен.

Тъй като откритието е от национален мащаб и предстоят процедури за регистрацията му, комисията реши светите мощи временно да бъдат пренесени за съхранение в специален сейф в Районното полицейско управление на гр. Созопол.

Очакваме деня, когато с литийно шествие по улиците на гр. Созопол светите мощи ще бъдат пренесени в храм ”Св. Георги” за поклонение от страна на православните християни.

”Споменът за праведника е с похвали, а за тебе, Предтечо, е достатъчно свидетелството на Господа, защото наистина ти се показа най-честит от пророците, понеже се удостои да кръстиш в струите Проповядвания. Затова, като пострада с радост за истината, благовестил си на тези, които бяха в ада, явилия се в плът Бог, Който взема върху Си греховете на света и ни дава велика милост” (Тропар на св. пророк Предтеча и Кръстител Йоан).

Снимки

Сливенска света Митрополия
« предишна новинаследваща новина »