ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Всемирното въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен

14 септември 2019 12:59, Българска Патриаршия
 Негово Светейшество Българския патриарх Неофит

Елате, верни, да се поклоним на животворящото Дърво,

на което Царят на славата - Христос доброволно разпростря ръце

(Стихира, гл. 2)

Ваше Преосвещенство, Боголюбиви отци,

Възлюбени в Господа братя и сестри,

Светлият празник на Всемирното въздвижение на честнѝя и животворящ Христов Кръст и тази година ни събира, за да се преклоним още веднъж пред силата и величието на дивната Божия саможертва за н ас, достигнала своя апогей на Кръстното дърво, където за нас бе пригвозден Сам Творецът и наш Спасител Господ Иисус Христос. На дървото, чрез което дойде славната Христова победа, днес ние се покланяме и с неговия знак се осеняваме, защото знаем непобедимата Му сила и защото за нас, които се спасяваме, „словото за кръста… е сила Божия“ (1 Кор. 1:18).

Чрез Христовата саможертва за нас и за света древното оръдие на най-позорната смърт се превърна в дивен и пресветъл победен знак. Чрез въздигането на Спасителя на Кръста дървото, което в далечните дни на праотците беше оръдие на непослушанието и на престъпването на святата Божия воля, се превърна в оръдие на нашето спасение и на обновлението на цялото творение. „На Твоя кръст се покланяме, Христе, и Твоето свято Възкресение възпяваме и славим… защото, ето, чрез Кръста, дойде радост за целия свят“.

Кръстът, който заради нас доброволно прие Христос, съпътства християнския ни живот от самото начало и във всички дни на нашето спасително пътуване към Царството на нашия Небесен Отец. С него встъпваме в живота на Църквата, в тайнството на светото Кръщение, с неговата сила се подвизаваме всеки ден в подвига на вярата и благочестието и пред него се покланяме, защото когато се покланяме на светия Кръст ние се покланяме на Онзи, Който Сам избра Кръста, за да претърпи унижение и смърт, и така да извърши нашето избавление и спасение.

Нека силата на честнѝя и животворящ Кръст Христов винаги бъде с нас, с нашата Православна църква и със скъпото ни Отечество, за да можем, укрепвани от него, с истинска любов да растем в Христа (Еф. 4:15).

С вярност, търпение и непомрачена надежда да носим кръста си, по съвета на Спасителя и да принасяме богат духовен плод, преумножавайки даруваните ни от Господа таланти, като се стараем неизменно да сме „добри и верни“ раби Божии, та да се удостоим и да влезем в радостта на нашия Господ (Мат. 25:21).

В този светъл и празничен ден благославяме и всесърдечно поздравяваме и всички български ученици – с настъпващата нова учебна година – като им пожелаваме здраве и радост, много успехи в усвояването на преподаваните знания и всяко добро от Господа.

Силата и победоносната слава на честнѝя и животворящ Кръст да бъдат с всички нас!

Честит и благословен празник!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

 

« предишна новинаследваща новина »