ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на Свети Николай Чудотворец в Пловдив

08 декември 2019 17:16, Пловдивска митрополия
Празник на Свети Николай Чудотворец в Пловдив

На 5 декември, в навечерието на празника на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, в едноименния храм в кв. „Христо Смирненски” гр. Пловдив бе отслужена празнична вечерня от Високопреосвещения Лангадийски, Литинийски и Рендински митрополит Йоан от Еладската православна църква, скъп гост на Пловдивския митропилт Николай. На Вечерното богослужение молитвено участие взеха и Преосвещеният Сафидски епископ Димитрий от Антиохийската патриаршия, Величкия епископ Сионий, игумен на Тронски и Бачковския свети манастири, и викарните епископи Арсений Знеполски и Яков Константийски, архимандрит Антипа от Св. Гора - Атон. Песнопенията бяха изпълнение атнифонно на два клира от византийския църковен хор „Тропос“ с диригент Константинос Ангелидис от Гърция, които пяха на десния клирос, и двата църковни хора „Нектарий Протопсалт“ от Букурещ с диригент Савин Преда и митрополитския хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев, които пяха на левия клирос.

На следващия ден 6 декември в едноименния храм, Високопреосвещеният Епархийски митрополит Николай, възглави светата Архиереска литургия по повод празника на своя небесен покровител Св. Николай Чудотворец. В съслужение с митрополита бяха архиереите гости Високопреосвещеният Лангадийски, Литинийски и Рендински митрополит Йоан , Преосвещеният Сафидски епископ Димитрий, Велички епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския свети обители и викарните епископи Арсений и Яков, както и архимандрит Антипа от св. Гора - Атон, иконом Нелуц Опря, представител на румънската православна църква у нас, ставр. ик. Тодор Хаджиев – протосингел при Пловдивска митрополия, ставр. ик. Добромир Костов – ректор на ПДАиС „Свв. Кирили и Методий“, ик. Александър Величков, ик. Николай Георгиев, иеромонах Максим и митрополитските протодякон Илиян Алксандров, дякон Ангел Ангелов и гостите иеродякони Рафаил и Теодосий.

На богослужението присъстваха кметът на Община Пловдив г-н Здравко Димитров, областният управител на област Пловдив г-жа Дани Каназирева, генерал-майор Явор Матеев, г-н Петър Манжуков, архонт на Пловдивска св. митрополия, старши комисар Йордан Рогачев, Директор на ОД на МВР, г-н Държиков, председател на Общинския съвет, г-н доц. д-р Ивайло Найденов, декан на БФ към СУ „Св. Климент Охридски“, придружаван от доц. д-р Павел Павлов, доц. д-р Ивайло Шалафов, г-н Георги Гергов, ктиторът на храма г-н Кирил Василев, общественици и множество миряни. Те отправиха молитви към св. Николай Мирликийски Чудотворец, просейки неговото застъпничество и закрила. В храма, близо до украсената с цветя икона, бе поставена мощехранителница с частица от мощите на Светителя.

В края на светата литургия Величкия епископ Сионий, прочете поздравителния адрес от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит до Пловдивския митрополит Николай по повод имения му ден, след което викарният епископ Арсений приветства епархийския митрополит от името на освещения клир и паство на Пловдивската епархия. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай се обърна с благодарност към всички присъстващи и уважили празника на неговия небесен покровител, като прие множество цветя и пожелания за именния си ден. Архипастирят благослови хората в храма и честити празника, пожелавайки св. Николай винаги да бди над тях с молитва и застъпничество и през трудни, и през радостни моменти.

Снимки: http://plovdivskamitropolia.bg/galery/category/2027-05-12-2019.html

http://plovdivskamitropolia.bg/galery/category/2028-06-12-2019.html

 

 

Снимки

Празник на Свети Николай Чудотворец в ПловдивПразник на Свети Николай Чудотворец в ПловдивПразник на Свети Николай Чудотворец в ПловдивПразник на Свети Николай Чудотворец в ПловдивПразник на Свети Николай Чудотворец в ПловдивПразник на Свети Николай Чудотворец в ПловдивПразник на Свети Николай Чудотворец в ПловдивПразник на Свети Николай Чудотворец в ПловдивПразник на Свети Николай Чудотворец в ПловдивПразник на Свети Николай Чудотворец в ПловдивПразник на Свети Николай Чудотворец в ПловдивПразник на Свети Николай Чудотворец в ПловдивПразник на Свети Николай Чудотворец в ПловдивПразник на Свети Николай Чудотворец в ПловдивПразник на Свети Николай Чудотворец в ПловдивПразник на Свети Николай Чудотворец в ПловдивПразник на Свети Николай Чудотворец в ПловдивПразник на Свети Николай Чудотворец в ПловдивПразник на Свети Николай Чудотворец в ПловдивПразник на Свети Николай Чудотворец в ПловдивПразник на Свети Николай Чудотворец в ПловдивПразник на Свети Николай Чудотворец в ПловдивПразник на Свети Николай Чудотворец в ПловдивПразник на Свети Николай Чудотворец в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »