ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Йоан присъства на тържество, посветено на 150-годишнината от създаването на първата в България дарителска болница

14 декември 2019 10:41, Варненска и Великопреслaвска митрополия
150 години от създаването на първата дарителска болница в България

На 12 декември 2019 г., с тържествено честване в Юнашки салон - Варна, Медицинският университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна отбеляза 150 години от създаването на първата гражданска болница в България, построена със средства, дарени от варненеца Параскева Николау. По този повод Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан взе участие в тържественото събитие, на което бе представена юбилейната книга "150 години дарителска болница "Параскева Николау". 150 години в служба на здравното дело във Варна". Архиереят бе придружен от митрополитския дякон Любомир Георгиев.

Сред присъстващите бяха заместник-кметът на Община Варна г-н Коста Базитов, ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов, изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Марина" проф. д-р Валентин Игнатов, академичното ръководство на университета, преподаватели, студенти и гости. Проф. д-р Златислав Стоянов, декан на Факултета по медицина, откри събитието: „Уважаеми гости, скъпи колеги, във Варна, на булевард "Приморски", на метри от морето, на метри от усещането за безкрай и вечност, достолепно със своите 150 години присъства една сграда“.

Митрополит Йоан поздрави присъстващите и благодари за поканата да присъства на това събитие. Негово Високопреосвещенство ги запозна с чествания на този ден, в предподготвителния период за Рождество Христово - свети Спиридон, епископ Тримитунтски Чудотворец, участник в Първия Вселенски събор. Архиереят отбеляза и важната роля на големия дарител Параскева Николау, който преди 154 години става „мощен ктитор за нашия Морски храм "Свети Николай". И докосването пък до литературата и до онова, което днес ще се представи като трета книга по история на медицината, насочва една бележита годишнина - 150 години от създаването на първата градска болница във Варна.“

Първата в България дарителска болница е построена през 1869 година и е дар за града ни от Параскева Николау. Първият пореден регистрационен номер на постъпил пациент е от 8 ноември същата година. Според волята на крупния търговец всеки нуждаещ се, без разлика от вяра, пол и народност, получава лечение в новата болница. Историята на сградата, на чието място днес се помещава Музеят по история на медицината, бе разказана от суденти на Медицинския университет. След това д-р Елиана Иванова и д-р Анета Кирова представиха изграждането на бактериологична станция на мястото на сградата, както и най-значимите моменти от разгръщането на организираната профилактика във Варна, водена от предшественика на ХЕИ, а днес РЗИ - Санепидстанцията, намираща се в сградата на болницата в периода от 1950 до 1972 г. Бе представен и документалният филм "Хранилище на човещина".

Доц. д-р Невяна Фесчиева - председател на българското дружество по история на медицината, представи юбилейната книга "150 години дарителска болница "Параскева Николау". 150 години в служба на здравното дело във Варна". Тя изтъкна: „За нас е голяма чест, както за самата книга, така и за авторския колектив, участието на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.“ Архиереят изготви предговор в прослава на дарителството и дарителя Параскева Николау.

Доц. д-р Фесчиева е част от авторския колектив на книгата, съставен от доц. Георги Маринов - ректор на Медицинския университет в периода 1987-1990 г., доц. Димитър Ставрев, д-р Елиана Иванова, д-р Анета Кирова, архитект Огнян Каменов, както и големият български историк на медицината доц. Владимир Василев, с негови непубликувани до момента изследвания за дейността на болница "Параскева Николау".

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

150 години от създаването на първата дарителска болница в България150 години от създаването на първата дарителска болница в България150 години от създаването на първата дарителска болница в България150 години от създаването на първата дарителска болница в България150 години от създаването на първата дарителска болница в България150 години от създаването на първата дарителска болница в България150 години от създаването на първата дарителска болница в България150 години от създаването на първата дарителска болница в България150 години от създаването на първата дарителска болница в България150 години от създаването на първата дарителска болница в България
« предишна новинаследваща новина »