ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско богослужение в деня на патриарх Евтимий в Бачковския манастир

21 януари 2020 14:30, Бачковска света обител
АРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ В ДЕНЯ НА ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР

На 20.01.2020г, деня, в който Българската православна църква отбелязва паметта на последния архиерей на Втората българска държава – св. патриарх Евтимий Търновски, в Бачковския манастир, игуменът на манастира, Велички епископ Сионий, отслужи архиерейска св. литургия в чест на светителя.

Преданието, а и някои исторически извори говорят, че най-вероятно св. Евтимий се е преселил във вечността, в Бачковската обител, бидейки заточен в нея, след като Бог не допуснал да бъде посечен от превзелите Търново османци.

В началото на ХХ-ти век, под сводовете на манастирската църква „Св. Архангели”, при строителни работи, са намерени два гроба, в единия от тях се предполага, че е бил погребан или препогребан патриарх Евтимий. Редом до местонахождението на гробовете е изградено малко олтарче, където се пали кандилото в памет на светеца.

 

 

Снимки

АРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ В ДЕНЯ НА ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ В ДЕНЯ НА ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ В ДЕНЯ НА ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ В ДЕНЯ НА ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ В ДЕНЯ НА ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ В ДЕНЯ НА ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ В ДЕНЯ НА ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ В ДЕНЯ НА ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ В ДЕНЯ НА ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ В ДЕНЯ НА ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ В ДЕНЯ НА ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРАРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ В ДЕНЯ НА ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР
« предишна новинаследваща новина »