ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Варненци почетоха навършването на 147 години от смъртта на йеродякон Игнатий (Васил Левски)

19 февруари 2020 16:55, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Варненци почетоха навършването на 147 години от смъртта на йеродякон Игнатий

На 19 февруари 2020 г. бе отслужена заупокойна молитва и бяха поднесени венци и цветя в памет на йеродякон Игнатий (Васил Левски). С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан заупокойната молитва бе отслужена от ставрофорен иконом Димитър Стоев - духовен надзорник на Варненска и Великопреславска епархия и протойерей Стефан Николов. Богослужението и военният ритуал се състояха пред паметника на Васил Левски в Алеята на Възраждането в Морската градина.

Трисагият бе украсен от песнопенията на мъжкия хор при Катедрален храм "Успение Богородично" с диригент Валентин Кубратов. Военният ритуал завърши с тържествен марш, след което всички желаещи поднесоха своите венци и цветя пред паметника на големия революционер. По време на тържествената програма прозвучаха спомени на известни негови съвременници, както и клетвата му.

Въпреки делничния ден стотици варненци посетиха паметника на йеродякон Игнатий. На 18 февруари се навършиха 147 години от обесването му. Присъстваха представители на областна и общинска управа, военноморския флот, политически партии, Генералното консулство на Руската Федерация, органите на съдебната власт, организации, носещи името на възпоменавания - Народно читалище "Васил Левски 1945", както и ученици от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Васил Левски", Начално училище "Васил Левски" и други.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Варненци почетоха навършването на 147 години от смъртта на йеродякон ИгнатийВарненци почетоха навършването на 147 години от смъртта на йеродякон ИгнатийВарненци почетоха навършването на 147 години от смъртта на йеродякон ИгнатийВарненци почетоха навършването на 147 години от смъртта на йеродякон ИгнатийВарненци почетоха навършването на 147 години от смъртта на йеродякон ИгнатийВарненци почетоха навършването на 147 години от смъртта на йеродякон ИгнатийВарненци почетоха навършването на 147 години от смъртта на йеродякон ИгнатийВарненци почетоха навършването на 147 години от смъртта на йеродякон Игнатий
« предишна новинаследваща новина »