ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

"На Задушница се поменават починалите близки хора" - интервю с Варненския и Великопреславски митрополит Кирил

08 ноември 2010 17:17, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил

- Ваше Високопреосвещенство, какъв празник за православните християни е Задушница?

- Това е празникът на Събора на светите Архангели, преди всичко Михаил и Гавриил, които са архистратизи – висши началници, така като и в живота, ако можем да сравняваме, макар че земното и небесното не могат да се равняват. В Божето домостроителство на света Господ е поставил различни степени на служение. Както апостол Павел казва за тялото на човека – не всеки може да бъде глава, крак или ръка, но всеки трябва да изпълнява своите задължения там, където е поставен.

Затова върховните началници на серафимите, херувимите и ангелите са архангели. Именно за тях се прави този празник, да си спомним за тяхното служение, защото всеки има такова служение. Св. архангел Гавриил съобщава благата вест на св. Богородица, а архангел Михаил приема душите на починалите хора – християни и нехристияни, защото Господ не прави разлика и както казва апостол Павел, всички са произлезли от една кръв – от Адам и Ева. За да не забравя човек, че има нужда от посредничество в общуването си с Бога, съществуват и светите архистратизи и архангели. Това е още едно доказателство, че трябва да има посредничество между Бога и човека. Така е и в живота – трябва да се обръщаме към тези, които са постигнали висока степен на съвършенство на нравствено прочистване и богоуподобяване и това е великото благо на човека, което дава Господ. Светиите и архангелите също посредничат и помагат непосредствено на хората и те да чувстват тази връзка с Бога чрез тях. Ние често трябва да се обръщаме към тези архангели и нашия личен ангел, който винаги ни съпътства и ни помага да изберем доброто пред злото. Затова ние трябва да се радваме, че не сме сами, а имаме такива големи възможности, които трябва да използваме.

- Какви църковни обичаи се спазват на този ден, как Църквата го отбелязва?

- Всеки празник Църквата отбелязва със света Литургия – това е молитвата към Бога и благодарност към архангелите за тяхната дейност, която осъществяват като покровители, наставници и спасители на хората. Най-важно е ние да не забравяме, че това е нещо, което се прави за нас и ние трябва да сме благодарни и на Бога, и на тях, защото най-черното и отрицателно нещо, което може да притежава човек е неблагодарността.

Не е хубаво, когато ние забравяме Църквата и си търсим извинение по някакъв повод. Затова първо е молитвата и след това са отделните обичаи, които произтичат от този празник и това не бива да се забравя. Не са важни суеверията в празниците, а трябва да търсим чистата и истинска вяра и вече след това идват тържествата.

Човек трябва да се отпусне, защото не може да е постоянно в напрежение за молитвен и постен подвиг. В това отношение нещата трябва да се степенуват, а не да се набляга само на по-човешкото, на по-несъщественото.

- Архангелова задушница предхожда празника, какво символизира тя?

- Задушница е преди Архангеловден, да. Тогава се поменават починалите. През годината три пъти всички християни заедно правят това особено поменаване на всички починали.

В случая се поставя ударение на загиналите воини за вярата и за Родината, за освобождение и защита на Отечеството. По народному този празник се нарича Мъжка задушница и е предназначен преди всичко за тези, които са положили костите си за вярата и за Отечеството.

Интервю за радио Фокус

 

 

« предишна новинаследваща новина »