ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Монашеското братство на Басарбовския скален манастир почете св. Нектарий, еп. Егински

12 ноември 2010 22:22, Русенска митрополия
В манастира "Раду Вода", Букурещ

На 9 ноември, Св. Нектарий Егински, монашеското братство на Басарбовския скален манастир почете чествания светец с черкуване в манастира „Раду Вода” в гр. Букурещ. След пристигането си в светата обител, в която се намира и Букурещката духовна семинария, игуменът и братята се поклониха на мощите на св. Нектарий, положени за поклонение на специален балдахин в двора на манастира.

Впечатли ни благоговението и ревността на всички поклонници, стоящи в молитвен трепет на опашка, която се проточваше извън оградата на манастира. Всички поклонници слушаха със затрогнато сърце богослужението в храма.

Тържествената архиерейска св. Литургия беше отслужена от архиепископ Калиник Арджешки и Мусчелски, патриаршеския викарий еп. Варлаам Мертикариу, викария на Букурещката архиепископия еп. Варсануфий и братството на св. обител. Трима дякони сладкогласно произнасяха ектениите, а песнопенията на клира изпълни мъжки хор за автентична византийска музика.

След прочитане на евангелското четиво еп. Варлаам произнесе проповед върху житието на св. Нектарий Егински (който помага особено против ракови заболявания). Св. Синод на Вселенската патриаршия го е канонизирал през 1961 г. и е определил ден за неговото честване - 9 ноември.

Интересно за нас, българите, е, че икона на св. Софроний Врачански се намира в св. олтар на манастира, защото според местно предание той е погребан в двора на манастира. Но научната работа с държавните архиви на протопрезвитер проф. д-р Николае Дура, преподавател по църковно право в Православния богословски факултет на университета „Овидиус” в Констанца, показа, че прославеният български светец е погребан на мястото на днешната Румънската народна банка, на ул. "Доамней". (вж студията на професора в сп. „Бисерика ортодокса ромъна”, бр. 7-10/1989, на рум.).

Св. Софроний Врачански е участвал активно в живота на Унгровлашката митрополия. Според „Списък на унгровлашките църкви” от 1810 г. за периода декември 1802 - октомври 1809 г. той е извършил 60 ръкоположения. Участвал е при избора на епископи и митрополит. „Светата кондика” на Генадий Крайовски (Букурещ, 1886) съдържа 4 акта за проведен избор подписани от „бивш на Враца Софроний” за периода 3 юли 1806 - 7 март 1813 г. (вж Виктор Хин Буня, Св. Софроний Врачански, сп. „Миртополия Ардялулуй”, бр. 1-3/1966, на рум.).

С гордост еп. Варсануфий заяви, че св. Софроний Врачански е ръкоположил за йеродякон св. Калиник от манастира "Черника" през декември 1808 година.

С Христовите Тайни се причасти архим. Емилиан в св. олтар и послушник Радостин на солея.

Благодарим на Всеблагия Бог за възможността да участваме в празника в чест на св. Нектарий Егински!

 

 

Снимки

Пред мощите на св. Нектарий ЕгинскиПред мощите на св. Нектарий ЕгинскиВ манастира "Раду Вода", БукурещВ манастира "Раду Вода", БукурещСв. Софроний Врачански в ман. "Раду Вода", БукурещСв. Софроний Врачански в ман. "Раду Вода", Букурещ
« предишна новинаследваща новина »