ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

68 години от кончината на цар Борис III

29 август 2011 00:01, Рилска света обител
Панихида за цар Борис III

На 28 август, преди 68 години, от този свят се преселва българският цар Борис III - Обединител. Както всяка година и днес братството на Рилската света обител се помоли за упокоението на неговата душа.

От 11 ч. заупокойната служба извърши игуменът на Рилската света обител, Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, заедно с ефимериите на обителта. Съборният храм бе изпълнен с почитатели на блаженопочиналия монарх и царското семейство, дошли от близо и далеч, за да се помолят за душите на цар Борис и царица Йоанна. В края на панихидата на всички присъстващи бе раздадено коливо.

На 28 август 1943 г. след кратко боледуване почива българският монарх. Тленните му останки са положени в съборния храм на манастира, в параклиса "Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец". През 1946 г. по нареждане на комунистическата власт тялото на монарха е осквернено, като е извадено от мястото на своя покой. След падането на комунистическия режим в България, през 1990 г. на мястото на възстановения гроб на царя е положена стъкленицата с царското сърце. Нека и ние в деня на неговата кончина си спомним и се помолим за упокоението на душата на българския цар Борис III.

 

 

Снимки

Негово Преовещенство Адрианополски еп. Евлогий"Вечная памят"Гробът на българския цар
« предишна новинаследваща новина »