ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Почина митрополитът на Австрия Михаил

19 октомври 2011 20:10, Българска Патриаршия
Австрийският митрополит Михаил (Стайкос)

В ранната утрин на 19 октомври от този свят си отиде високопреосвещеният митрополит на Австрия Михаил (Стайкос), Вселенска патриаршия. За всички, които го познаваха загубата е голяма, защото дядо Михаил беше истински образцов архиерей – строг към себе си, но благ към своето паство. Неговата благост и жизненост удивляваха всички. В последните няколко месеца митрополит Михаил мъжествено се бори с най-опасната болест - рака, и със силна вяра в Спасителя понасяше всичките изпитания.

Митрополит Михаил (Стайкос) е роден през 1946 г. в Атина. През 1964 г. завършва една от най-известните атински гимназии „Леондиос”, след което заминава да следва във Виена, където се запознава със своя бъдещ духовен наставник - тогавашния митрополит на Австрия Хризостом (Цитер). Завършва немска филология и философия във Виенския университет, а по-късно и богословие в Пастирския отдел на богословския факултет при Солунския университет. От 1965 г. е секретар на Австрийската митрополия и редактор на нейното издание „Сеяч”. Постриган в монашество на 20 ноември 1977, на 21 е ръкоположен за дякон, на 22 - за презвитер и възведен в архимандритско достойнство от митрополита на Австрия Хризостом. Назначен за протосингел на Австрийската митрополия, предстоятел на историческите православни виенски храмове „Свети Георги” и „Света Троица” и директор на гръцкото училище във Виена.

На 5 ноември 1985 г., по настояване на митрополит Хризостом е избран с вишегласие от Св. Синод на Вселенската патриаршия за епископ с титлата "Христуполски" и назначен за викарий на Австрийска митрополия. На 5 ноември 1991 г., след оттеглянето на митрополит Хризостом е избран с пълно мнозинство за Австрийски митрополит. Като такъв той развива всестранна църковна дейност. По негово настояване православието е признато за едно от традиционните вероизповедания в Австрия. По покана от ръководството на Виенския университет, митрополит Михаил е лектор по православно богословие и новогръцки език във философския и в римокатолическия богословски факултет. Той бе известен и с подкрепата си към всички православни независимо към коя поместна православна църква принадлежат.

Нека вечна и блажена бъде паметта му!

 

 

Снимки

Австрийският митрополит Михаил (Стайкос)
« предишна новинаследваща новина »