ЛЕСТВИЦА

ТАЙНАТА НА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

ТАЙНАТА НА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

Св. Игнатий Богоносец
ЗА МОЛИТВАТА

ЗА МОЛИТВАТА

Св. праведен Йоан Кронщадски
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Варна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семейство

09 февруари 2013 21:59, Българска Патриаршия
Варна посрещна иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семейство

Точно в 12 ч. според предварително обявената програма варненската църковна общественост посрещна новата светиня, която ще осенява крайморския град - иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и Александра Фьодоровна, с техните деца: Алексей (13), Олга (22), Татяна (21), Мария (19) и Анастасия (17), които занапред ще бъдат сред небесните покровители на гр. Варна и неговите жители. Да посрещнат иконата, пред южния вход на храма бяха застанали: Негово Високопреосвещенство Вaрненският и Великопреславски митрополит Кирил - Наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум - главен секретар на Св. Синод на БПЦ, преосвещеният Главиницки еп. Йоан - викарий на Варненския и Великопреславски митрополит, свещенството при катедралния храм и свещенослужители от епархията, представители на местната официална власт, много граждани на Варна. Сред посрещачите бяха и консулите на Украйна и Русия във Варна, общинското ръководство на града, депутати и общественици. С пристигането на иконата и придружаващите я руски и български гости прозвучаха тържествено химнът на Руската федерация и химнът на Република България в изпълнение на Военноморския духов оркестър на гр. Варна.

След вълнуващата среща на варненската общественост с иконата на светото царско семейство Романови, тя бе внесена в катедралния храм и поставена в специално изработения за нея проскинитарий в центъра на храма. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил отслужи молебен пред иконата в прослава на светите царствени новомъченици император Николай Александрович и неговото семейство. В съслужение с варненския архиерей бяха: Лодейнополски еп. Мстислав, викарий на Санкт-Петербургска епархия, Стобийски еп. Наум, Знеполски еп. Йоан, Главиницки еп. Йоан, игумен Филип (Василцив) от Руското подворие в София, протойерей Павел Кудряшов, настоятел на храм „Св. Петър и Павел” в историческия Петерхоф - в който храм се намира оригиналът на светинята, дякон Богдан Полевой - от официалната руска църковна делегация; храмовото свещенство и варненско свещенство, както и митрополитският дякон на София Иван Петков.

"Благодарение и поклонение пред Всеподателя Бога за Неговата велика и неизказана милост, която така щедро се излива над всички нас!" - възкликна митрополит Кирил в словото си към множеството преизпълнило катедралния храм. Като сподели огромната си радост и задоволство, че по благословението на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и Негово Високопреосвещенство Санкт-Петербургски и Ладожки митрополит Владимир Варненската епархийска църква се е сподобила с иконата на светото императорско семейство, той очерта многовековните духовни връзки между нашите две църкви и народи, скрепени с не една и две светини, и просияли в Бога свети и праведни люде.

Архиереят се върна назад във времето и припомни, че Нюйоркският митрополит Андрей, погребан в Търговище, Варненска епархия, през 1914-1915 г. участва в Руската армия като доброволец и е награден с Георгиевски медал за храброст и Станиславски медал за усърдие. По време на следването си в Московската духовна академия бъдещият български архиерей е бил сред възпитателите на децата на императорското семейство и вероятно е предал на своите възпитаници от своята любов към България и Варненската епархийска църква, където израства и където по-късно години наред е викарен епископ при Варненски митрополит Симеон.

„Надписът „иждивениемъ благочестивейшаго царя Рускаго Николая Александровича”, който и днес четем на иконостаса на варненския катедрален храм, е свидетелство, че последният руски император е ктитор на всички над 40 икони на иконостаса в храма” - каза митрополит Кирил и като благодари на всички, допринесли с добрата си воля, безрезервна помощ и молитвено присъствие за този празник за град Варна и епархията, отправи молитви към Бога - благодатно да осенява чрез скъпите ни светини българската земя и да спомагат те за духовното възрастване на нашия православен народ. Той изказа специална благодарност на председателя на Балканското Атонско сдружение г-н Андрей Кристов и неговите сътрудници, организирали пристигането на иконата на светото императорско семейство и придружаващата я църковна делегация във Варна.

Епископ Мстислав, от своя страна, изказа приветствието на Санкт-Петербургската епархийска църква към Варненската епархийска църква, които имат занапред в лицето на светите мъченици император Николай Александрович, императрица Александра Фьодоровна и техните деца Алексей, Олга, Татяна, Мария и Анастасия свои общи небесни закрилници.

Епископ Мстислав изтъкна факта, че в утрешния ден, когато ще бъде кулминацията на тържествата по даряването на изписаната специално за варненския катедрален храм икона на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семейство, св. Руска православна църква чества паметта на всички руски новомъченици, сред които са и светите царствени страстотерпци. Той изрази увереност, че тяхната икона ще заеме своето достойно място в Богородичния катедрален храм във Варна и в църковния живот на епархията.

В спомен за този паметен ден преосвещеният Лодейнополски еп. Мстислав подари на митрополит Кирил златен нагръден кръст и енголпие. А на г-н Андрей Кристов в благодарност за неговите и на сътрудниците му многогодишни трудове в името на единството на поместните православни църкви, подари икона на Божията Майка - Игуменката на Света Гора Атон, откъдето черпят вдъхновение и сили членовете на Балканското Атонско сдружение.

Първо духовенството, а след това и богомолният народ с благоговение и вяра се поклониха пред иконата на светите царствени новомъченици император Николай и семейството му. На всички бяха раздадени за благословение специално отпечатани за случая иконки с ликовете на светото семейство.

Прозвучаха многолетствия за Руската и Българската православни църкви.

По-късно Варненска света митрополия даде официален прием за руската църковна делегация, гостите от София, представителите на местната официална власт и консулите на Украйна и Русия във Варна.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Валентин Тодоров

Снимки

Варна посрещна иконата на св. страстотерпци император Николай Александрович и неговото семейство Варна посрещна иконата на св. страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци император Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоВарна посрещна иконата на св. страстотерпци имп. Николай Александрович и неговото семействоПоклонение в храм "Св. Атанасий"Поклонение в манастир "Св. Константин и Елена"
« предишна новинаследваща новина »